Pola miliona KM za članarine: Zašto sarajevski studenti moraju plaćati i ono što nisu obavezni

Kroz sarajevske fakultete svake godine prođe oko 30.000 studenata, što znači da se na fakultetima od troškova korištenja biblioteke sakupi više od pola miliona KM.

Studenti Univerziteta u Sarajevu (UNSA) godinama plaćaju od 15 do 50 KM korištenje biblioteka na fakultetima i akademijama, iako prema propisima Vlade KS i dodatnim odlukama UNSA to nisu obavezni ukoliko ne žele koristiti biblioteke.

Kroz sarajevske fakultete svake godine prođe oko 30.000 studenata, što znači da se od troškova korištenja biblioteka sakupi više od pola miliona KM. O načinu potrošnje tih sredstava odlučuju dekani i upravni odbori fakulteta.

Nema knjiga

Visina upisnine i drugih troškova studija na fakultetima i akademijama u sklopu UNSA utvrđena je Odlukom Vlade KS. Pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Sifet Kukuruz istaknuo je za Faktor da je Vlada KS precizno propisala cijene usluga koje fakulteti i akademije imaju pravo naplaćivati studentima.

U cjenovnicima za koje je Vlada KS dala saglasnost navedene su cijene od prijava za ispite koje koštaju po pola marke, pa sve do troškova doktorskog studija, ali nigdje nije navedeno plaćanje biblioteke. Također, dodatnim odlukama UNSA je utvrdio cijene za korištenje parkinga ispred fakulteta, ali ne i biblioteke.

Iz UNSA nam nisu odgovorili kako su fakulteti i akademije nadležni da obavezuju studente da plaćaju korištenje biblioteke, ali su nam pojasnili zašto to rade.

– S obzirom na to da KS osigurava samo dio plaće akademskog osoblja i ostalih zaposlenika, te minimalno tehničko opremanje visokoškolske ustanove, nužno je sufinansiranje studentskim članarinama, koje su u granicama razumne prihvatljivosti, što fakulteti i akademije reguliraju svojim aktima – kazali su za Faktor iz UNSA.

Međutim, kako saznajemo, nije moguće upisati akademsku godinu ako se u studentske službe ne dostavi i uplatnica o plaćenom korištenju biblioteke. Mnogi studenti kažu da bi radije plaćali gradske biblioteke jer su one na fakultetima nedovoljno opremljene.

U skladu s Odlukom o kriterijima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH, svi fakulteti i akademije moraju imati biblioteku opremljenu potrebnim brojem knjiga u štampanom ili elektronskom obliku. Prema riječima studenata u KS, biblioteke na njihovim fakultetima imaju jedan ili nijedan primjerak potrebne literature koju izučavaju.

– Skoro nikako ne koristim biblioteku, osim kad trebam uzeti potvrdu da ne dugujem nikakve knjige bez koje ne mogu upisati godinu. Dešava se da neko posudi knjigu koja je potrebna stotinama studenata i ne vraća je mjesecima. Knjige koje prodaju profesori su preskupe, tako da se najčešće svi guramo po kopirnicama u potrazi za literaturom – kazala nam je Merima Šišić, studentica Fakulteta političkih nauka.

S druge strane, iz Službe za odnose s javnošću UNSA, kazali su nam da biblioteke materijal kupuju od renomiranih izdavača ili osiguravaju putem pretplata na baze podataka.

– Provjerene i kvalitetne informacije nisu besplatno dostupne. Ukoliko bismo se oslonili samo na internet, portale, blogove i socijalne mreže, gdje ne postoji sistem osiguranja kvaliteta i pouzdanosti informacija, naučnoistraživački rad ne bi bio moguć – smatraju iz UNSA.

KS nema kontrolu

Prema ranijim istraživanjima Media Centra, jedan dio novca od naplate korištenja biblioteka ide za nabavku knjiga, drugi za potrošne materijale, obučavanje bibliotekara, odlaske na seminare, nabavku naljepnica…

U izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja KS iz 2009. godine, kojim je obuhvaćen i UNSA, navodi se da Kanton nema uspostavljen adekvatan nadzor i kontrolu nad trošenjem sredstava jer visokoškolske ustanove nisu uključene u sistem trezorskog poslovanja. Do nove akademske godine studenti se nadaju da će ih zapasti barem jedna knjiga od nabavke materijala za pola miliona KM.

Izdvojena sredstva za osnovnu literaturu

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) nema utjecaja na odluke o tome hoće li studenti i kojim sredstvima sudjelovati u opremanju biblioteka literaturom i pravima na njihovo korištenje. Ranijih godina, kako su nam kazali, FMON je u okviru Transfera za finansiranje studentskog standarda izdvajalo dio sredstava za pomoć bibliotekama visokoobrazovnih institucija u osiguranju dostupnosti udžbenika osnovne studentske literature za studijske programe.

(Dž. Čolak/Faktor.ba)

Related posts