Pokemon groznica trese i svjetske berze: Nintendo sada vrijedi 15 milijardi dolara

Od lansiranja igrice na svjetsko tržište prošlo je desetak dana, a već se vide i finansijski efekti poput rasta vrijednosti kompanije

Dionice japanske korporacije Nintendo Co Ltd porasle su za 86 posto samo dva dana nakon što je lansirana igrica iz virtuelne stvarnosti Pokemon GO. Tako je ukupna vrijednost Nintenda porasla na 15 milijardi dolara. Igrica je za desetak dana dosegnula vrtoglavu popularnost, a ona omogućava igračima da hodaju okolo u stvarnom životu kroz grad dok traže virtuelne likove iz Pokemon igre na svojim ekranima pametnih telefona.

Nove platforme

U Sjedinjenim Američkim Državama, dva dana nakon premijere – 8. jula, igrica je instalirana na više od pet posto Android uređaja u zemlji, navodi analitička kompanija SimilarWeb. Igrica je po popularnosti praktično dosegnula broj korisnika Twittera, a igra se u prosjeku 43 minute dnevno, odnosno više vremena nego se provodi na WhatsAppu ili Instagramu.

Nakon što je Pokemon Go groznica zahvatila SAD, dionice Nintenda porasle su za četvrtinu vrijednosti.

Pokemon GO neće odmah donijeti finansijske efekte Nintendu, jer je besplatna, a Nintendo nije jedini investitor i kreator. Niantic, koji se prošle godine odvojio od Googlea i Pokemon Company zajednički su kreirali igricu. Nintendo je vlasnik trećine Pokemon kompanije, a obje firme imaju nepoznat iznos udjela u Nianticu.

Neki analitičari optimistično govore o potencijalu Pokemon Go igrice za zaradu novca, posebno jer Nintento za 2016. i 2017. godinu planira i nove platforme na kojima će se moći igrati ova igrica.

Isplativa tehnologija

Analitičar kompanije Baird Colin Sebastian rekao je investitorima da veliki početni uspjeh Pokemon Go igrice može izlapiti, ali da tehnologija virtuelne stvarnosti ima potencijal da bude komercijalno održiva.

Upravo uspjeh Pokemon GO igrice dala je dodatna krila ulagačima u tehnologiju virtuelne stvarnosti kakvi su Google, Alibaba i Facebook, koji ovu situaciju vide kao veliku priliku za zaradu, ali i za daljni razvoj IT sektora.

(K. S./Faktor.ba)

Related posts