Pogledajte spot druge krajiške sevdalinke „Teško gradu kojim paša projde“

Ovog ljeta grupa muzičara iz Krajine okupljenih oko Adnana Busuladžića, lica poznatog iz benda Dine Merlina gdje je zadužen za saksofon i klarinet, se ponovo okupila i ponudila originalnu krajišku muzičku deliciju.

Nakon ”Cipaj”, „Teško gradu kojim paša projde“ još je jedna malo poznata pjesma sa područja Krajine, tačnije grada Bihaća, izvođena rijetko ili gotovo nikako, snimljena u novom ruhu Haman Jazz Benda. Pretpostavlja se da je nastala oko 1830/1840, kada je Bosna od Osmanlija tražila autonomiju, zapisana od strane etnomuzikologa Ludviga Kube prolazivši kroz Bihać 1897/98.

Život na granici je opasan i tvrd

Krajina i Krajišnici su od pamtivijeka bili posebni, drugačiji ljudi. Uvijek malo grublji, malo hrapaviji, malo tvrđi, ali i srčaniji, direktniji a i zabavniji. Krajišnika je dobro imati za prijatelja ali loše za protivnika.Kada daju, daju iskreno, od srca i bez pretvaranja.

Haman Jazz Band, kojeg ljubitelji muzike već dobro poznaju kroz žive nastupe i studijske snimke na kojima kombiniraju jazz zvuk sa muzikom naših prostora, je ovog proljeća vrijedno radila u studiju Amadeus i snimila četri nove pjesme.

Tri pjesme (Teško gradu, Dan izgubih i Cipaj) su skoro zaboravljene krajiške pjesme iz okoline Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, a jedna od njih – Una, je
autorski rad Adnana Busuladžića.

Sve četri pjesme u sebi nose upravo onaj duh Krajine po kojem je ona specifična. Ponos, nepokolebljivost, ustrajnost, grubost ali i humor, srdačnost i prije svega iskrenost.

Ekipa Haman Jazz banda (Adnan Busuladžić –saksofon, Sanel Kabiljagić – truba, Nail Jusić – klavir, Elo Hadžić – bas, Delijan Malkoč – gitara, Adnan Suljanović – bubnjevi, Jasmin Hadžisadiković – gitara, Iskra
Abdihodžić – vokal) uz mnogobrojne goste je u ovaj projekt utkala svoje muzičke i ljudske osjećaje i znanje i vjeruje da će mnogi ljubitelji muzike prepoznati i zavoljeti ovaj muzički projekt i rado mu se vraćati i uživati, bar onoliko koliko su i sami uživali stvarajući ga.

Za video produkciju je bio zadužen studio Vision iz Bihaća, a lokaliteti na kojima su snimani kadrovi video spotova su opravo oni o kojima pjesme i govore.

Related posts