Podmukli ubica: Od dijabetesa tipa 2 u BiH sve češće obolijevaju djeca

Granica koja je bila karakteristična za srednju i stariju dob, sada se pomjera prema mlađoj populaciji. Krivac za stalni porast oboljelih je pretilost, brza hrana, kao osnova prehrane današnjeg mladog čovjeka, komforan život i fizička neaktivnost, ističe prim. dr. Azra Avdagić. Veoma izražena genetska komponenta.

BiH prati trend razvijenih zemalja, u kojima je broj oboljelih od dijabetesa tipa 2, svakim danom sve viši. Ono što posebno zabrinjava je sve više djece među oboljelim, kaže prim. dr. Azra Avdagić, specijalist internist-dijabetolog u Specijalističkoj službi savjetovališta za dijabetes Doma zdravlja Stari Grad u Sarajevu.

– Granica koja je bila karakteristična za srednju i stariju dob, sada se pomjera prema mlađoj populaciji, starosti od 14 do 16 godina. Krivac za stalni porast oboljelih je pretilost, brza hrana, kao osnova prehrane današnjeg mladog čovjeka, komforan život i fizička neaktivnost – ističe Avdagić.

Detektirati rizične grupe

Najveća odgovornost, zašto je sve više mladih sa dijagnozom dijabetesa već u osnovnim školama, prije svega, jeste u roditeljima. Djecu, potcrtava Avdagić, valja poticati da budu što aktivnija, da jedu zdravije, odnosno da im obroci ne budu grickalice, zalivene gaziranim sokom.

– Treba raditi na prevenciji. Važno je detektirati rizične grupe i na vrijeme uraditi potrebne nalaze te otkriti potencijalne kandidate za ovaj tip dijabetesa. U Kantonu Sarajevo imamo pet savjetovališta sa pet timova, a zadatak svakog od njih je da liječi i otkrije rizične grupe. Također, postoje Udruženja dijabetičara koja aktivno rade i na polju edukacije i prevencije. Udruženje u Kantonu Sarajevo jedno je od najaktivnijih i mogu slobodno kazati da je njihov angažman od velike koristi ljekarskim timovima.

Iako je odgovornost roditelja na prvom mjestu, u rješavanje problema, potrebno je, ističe naša sagovornica, uključiti sve nivoe društva, od porodice i škole, do ministarstava obrazovanja i zdravlja.

– Ljudi se često čude i pitaju – “Odakle meni ili mom djetetu dijabetes?” Prije svega, kod ove bolesti veoma je izražena genetska komponenta. Važno je znati, da dijabetes nije nasljedan samo od roditelja, već od bilo kojeg drugog člana šire porodice. Upravo zato potreban je veliki oprez, pošto simptomi nisu očiti i često se dogode nepovratne štete na krvnim sudovima ili drugim organima dok pacijent ne sazna da je obolio od dijabetesa tipa 2. Kod tipa 1 simptomi su burni. Javlja se žeđ, osoba brzo gubi na tjelesnoj težini, suše joj se usta, učestalo mokri – prim. dr. Avdagić.

Neovisan o inzulinu

Dijabetes mellitus tip 2, ranije nazivan dijabetes mellitus neovisan o inzulinu, metabolički je poremećaj koji karakterizira visoka koncentracija glukoze u krvi i relativno pomanjkanje inzulina.

Bolest se razlikuje od dijabetesa tipa 1 kod kojeg postoji apsolutno pomanjkanje inzulina zbog uništenja Langerhansovih otočića u gušterači, koji ga proizvode.

Klasični simptomi su pretjerana žeđ, učestalo mokrenje i stalna glad.

Na dijabetes tipa 2 otpada oko 90 posto slučajeva bolesti, dok su ostalih 10 posto, uglavnom dijabetes tip 1. Prema analizama stručnjaka, pretilost je primarni uzrok dijabetesa tipa 2, pogotovo kod osoba koje su genetski predisponirane za bolest.

Početna terapija je povećanje fizičke aktivnosti, ali i promjena u načinu prehrane. Ako se ovim mjerama ne postigne dovoljno sniženje nivoa glukoze u krvi, ljekar uključuje određene lijekove ili inzulin.

Važno je naglasiti da, osobe koje koriste inzulin, moraju redovno provjeravati nivo šećera u krvi i prilagođavati količinu inzulina.

Učestalost oboljenja od dijabetesa tipa 1 i 2 znatno se povećala tokom posljednjih 50 godina, s pojavom pretilosti. Prema podacima Svjetskog udruženja dijabetičara, u 2015. godini, u svijetu je bilo 415 miliona oboljelih.

Dugoročne komplikacije, uzrokovane visokim nivoom šećera u krvi, mogu uključivati srčane bolesti, moždani udar, dijabetičku retinopatiju koja utječe na vid, zatajenje bubrega, koje može zahtijevati dijalizu i slabu cirkulaciju krvi u udovima, a koja opet dovodi do amputacije.

Savjetovalište u Domu zdravčja Stari Grad

Oboljeli od dijabetesa posebnu pažnju trebaju posvetiti stopalima, brinuti o njihovom izgledu i higijeni, kako bi izbjegli jednu od najčešćih komplikacija šećerne bolesti – dijabetičko stopalo. U Savjetovalištu za dijabetes Doma zdravlja Stari Grad Sarajevo, građani svakodnevno mogu dobiti sve informacije u vezi s bolesti.

– Oboljeli ne smiju nositi obuću čija je unutrašnjost poderana i sa naborima koji bi oštetili stopalo. Ulošci u obući također, ne smiju biti pohabani i oštećeni. Čarape trebaju biti posebno predviđene za dijabetičare i ne smiju imati ušiveni rub. Rub treba biti utkan tako da ne žulja nijedan dio stopala. Sandale ili otvorene cipele trebaju imati što zatvoreniji prednji dio, kako kamenčići ne bi upali u obuću, izazvali oštećenja stopala ili napravili žuljeve. Nokte treba rezati ravno. Ako pacijenti imaju trnce u nogama ili osjećaj nelagode prilikom hodanja, važno je odmah otići ljekaru. Zadebljalu kožu na stopalima treba blago otkloniti medicinskim kamenom, a stopala namazati hidratantnom kremom – pojasnila je Aferdita Kokaj-Arslanagić, medicinska sestra.

Zavod za javno zdravstvo FBiH

Služba za zdravstvenu statistiku Zavoda za javno zdravstvo FBiH raspolaže samo prevalencom (ukupnim brojem oboljelih stari, plus novi slučajevi), jer još uvijek, kako nam je kazala prim. dr. Alma Gusinac-Škopo, rukovodilac Službe, nije uspostavljen Registar za dijabetes.

Ono čime raspolažu su podaci za 2015. godinu, broj i stopa prevalence registrirane u ambulantno-polikliničkoj djelatnosti.

Broj oboljelih po dobnim grupama od dijabetes mellitusa u FBiH tokom 2015. godine

Ukupno oboljelih u FBiH – 71. 896

Ukupno oboljelih od 1 do 6 godina – 47

Ukupno oboljelih od 7 do 14 godina – 268

Ukupno oboljelih od 15 do 18 godina – 370

Ukupno oboljelih od 19 do 64 godina – 37.620

Ukupno oboljelih od 65 i više godina – 33.591

1-6 godina 7-14 godina 15-18

U FBiH registrirana je stopa prevalence dijabetes mellitusa i iznosi 308 na 10.000 stanovnika.

Osnovni postulati prevencije

1. Budite fizički aktivni
2. Povećajte unos vlakana
3. Uključite u prehranu cjelovite žitarice
4. Posvetite se gubitku kilograma
5. Izbjegavajte brze dijete, birajte zdravu prehranu
6. I na kraju – važno su češći, a manji obroci

(Faktor.ba/Foto: K. Softić)

Related posts