Iako   su u ponedjeljak 27.novembra  u 7 sati pokrenuli  generalni štrajk predstavnici Sindikata ljekara i stomatologa  Unsko-sanskog kantona (USK) nisu došli  na sastanak sa ministrom zdravstva dr. Hazimom Kapićem i direktorima javnih zdravstvenih ustanova u zgradi Vlade USK.
A trebali su.
Umjesto njih došli su predstavnik Sindikata zdravstvenih radnika USK  i Kantonalne bolnice (KB) “Dr.Irfan Ljubijankić”  i na momente sirovim i nekulturnim nastupima, upadanjem u riječ pa i uvredama sugovornika željeli  dominirati kao lokalne rijaliti zvijezde.
Bile su to mučne i ružne scene koje je nekako lokalizirao  ministar kao organizator sastanka.
Prije  početka  sastanka  u holu  zgrade  neutemeljenom arogancijom dr. Almin Handanagić , direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK ,  potcijenio je okupljene kolege  i ministra  (pro)cjenom  da je njegovo  vrijeme isuviše dragocjeno  da ga troši na razgovore o finansijskim sredstvima Zavoda koja bi  bila dovoljna da se okonča  tek započeti štrajk ljekara.
Kome je on važan, sebi, Stranci  koja ga je postavila za političkog koordinatora  koji na sjednicama Skupštine USK “cima” za rukave  zastupnike, skoro da je nebitno, da je kao direktor  ZZO USK nastupio profesionalno i okupljenim kolegama predstavio finansijske mogućnosti Zavoda.
Ova ustanova koja gospodari budžetom  od 100 miliona zdravstvenih KM nije ničija ćaćevina, niti stranačka latifundija podložna hirovima njihovih trenutnih šefova, nego servis krajiškom zdravstvu.
Stoga je ponašanje direktora Handanagića na javnoj sceni izazvalo dodatne frustracije svih-to nije korektan odnos spram kolega  jer dr. Handanagić je samo “primus inter pares” i sa pozicije koju (trenutno) obnaša treba pokazati daleko više  suptilnosti, osjećaja solidarnosti i empatije prema struci koju  je izabrao  kao životno zanimanje.
Hirovitost  nekakvog direktorskog sveca može imati samo izvrnutu logiku autoriteta  čija je  ikarovska krila naduvao kerozin iz kanistera Stranke na vlasti.
No, kerozin  je zapaljiva stvar.
Zašto , Handanagić izbjegava da se  javno izjasni koliko “milostinje”  iz “svog” budžeta može da odvoji  za povećanje primanja krajiškim ljekarima, vjerovatno će uskoro biti jasno kada se detaljnije izskenira Finansijski plan ZZO USK za 2018.
A  pozvani ljudi, među njima i aktuelni ministar, smatraju da  unutar ovog Plana ima dosta pozicija  za preraspodjelu sredstava koja bi se mogla usmjeriti za povećanje satnice  i boda.
Ako Handanagić “ne zna”, zna sveznajjući premijer Husein Rošić koji izjavljuje kako za ono što traže ljekari treba naći još dva miliona KM koje Zavod nema. Za ljekare, najobrazovaniji dio društva, već 10 godina nema para  zbog sličnih krajiških rošića kojima je nezamislivo da svoj partijsko-politički posao rade bez minimum pet savjetnika. Dobro, samo četiri. Ali para za savjetnike koje gura stranačka mašina  mora  biti.
 Na ovom  jutarnjem  eventu dvojica “veselih”  sindikalista  održali su “vaz”  direktorima i ministru kako su oni jedini reprezentativni sindikat i da neće dozvoliti tamo nekim ljekarima da unose zabunu  svojim sindikatom.
Na žalost,   ovakvom stavu   pridružili  su se i neki direktori.
Dogovoreno  je imenovanje mirovnog vijeća i nastavak pregovora,a suzdržanost ministra Kapića oko potpisivanja kolektivnog ugovora   sa Sindikatom ljekara  i stomatologa USK imala  je neko opravdanje zbog tužbe Sindikata zdravstvenih radnika USK koji su  tužili sudu  ljekarski sindikat odričući im reprezentativnost.
Goropadni tužitelj, Sindikat zdravstvenih radnika USK, širi u javni prostor teško odbranjivu tezu kako  je  on i niko drugi neotuđivi vlasnik svih sindikalnih prava u krajiškom zdravstvu , pa i prava  da ljekare, njih 300, proglasi  zavjerenicima koji  im se “miješaju u posao”.
Malo previše.
Ili “malo morgen”.