Planovi Vlade FBiH za Agrokomerc: Investitor treba zaposliti 1.000 novih radnika

U Agrokomercu radi već jedan dio pogona, proizvodi se keks. Dalji koraci su restrukturiranje firme, jer ima velike dugove.

Nakon što je Razvojna banka FBiH kupila jednu zgradu Agrokomerca u Velikoj Kladuši, naredni koraci Vlade FBiH su prema riječima Suvada Osmanagića, savjetnika federalnog premijera Fadila Novalića, restrukturiranje ove firme. Potom će, dodaje, Osmanagić pokušati pronaći najboljeg investitora koji će uposliti najmanje 1.000 radnika.

Zaštita imovine

-Najprije da raščistimo. Vlada FBiH nije kupila Agrokomerc, već se radi o jednom pogonu, odnosno, zgradi, kako bismo je spasili od mešetara. Naime, ranije je bilo određenih mešetara koji su imovinu od desetak miliona KM, kupovali za nekih 50-ak hiljada KM kroz izvršne postupke. I Federalna vlada je, pošto je to njena imovina, da bi je zaštitila, putem Razvojne banke samo kupila zgradu u sudskom postupku, kako ne bi otišla u bescijenje – pojašnjava nam Osmanagić.

Podsjeća kako je bilo medija koji su pisali zlonamjerno, a protiv kojih su zbog toga podnesene tužbe.

-Agrokomerc, pored zgrade koju je kupila Vlada FBiH, ima još 15 ili 20 takvih proizvodnih hala. U njoj se neće ništa pokretati. Kao što je poznato u Agrokomercu radi već jedan dio, proizvodi se keks. Dalji koraci su restrukturiranje Agrokomerca jer firma ima velike dugove. Da nakon toga pokušamo pronaći najboljeg investitora, ali sa novcima izvana. Osnovno će biti da uloži, uposli, najmanje 1.000 radnika direktno, a indirektno kooperanata sigurno 20-ak hiljada koji će snabdjevati, odnosno malih poljoprivrednih proizvođača – kazuje nam Osmanagić.

Propast kompanija

Naglašava kako ne mogu dopustiti da kompanije propadaju i kupuju se u bescijenje.

-Nažalost, 500 kompanija je do sada nestalo sa spiska prije ove Vlade FBiH, a koje su bile značajne. Da nisu uništene, sada bi zapošljavale 300 hiljada radnika. Međutim, nije se vodilo računa – govori Osmanagić.

(Faktor.ba)

Related posts