Planinari se popeli uz zaleđeni vodopad Blihe kod Sanskog Mosta

Niske temperature zaledile su Vodopad Blihe kod Sanskog Mosta, a istinski zaljubljenici u prirodu i njene ljepote, znaju iskoristiti neprocjenjive momente koje im priroda daruje.

Vodopad Blihe visok 40 i širok 10 metara, koji se nalazi između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci u Sanskom Mostu, ovih dana je zaleđen, a priroda je po ko zna koji put pokazala kakvi čari posjeduje, u svim momentima i uvjetima.

Članovi Planinarskog društva Velika Kladuša i “Radoč” iz Bužima odlučili su iskoristiti istinsku prirodnu kreaciju oličenu u velikim količinama leda, pa su danas posjetili vodopad Blihe. Cilj je bio samo jedan: penjanje u ekstremnim i krajnje jedinstvenim uvjetima.

“Koristili smo opremu za penjanje kako bi došli do čistog leda, ali nije se bilo moguće penjati na samom vodopadu pošto je bila prisutna velika količina vodene magle koja se usred niske temperature ledila i stvarala ledeni sloj po našoj opremi. U roku od pet minuta vas naprosto zaledi”, kazao je za Klix.ba Šefik Sadiković, predsjednik Planinarskog društva Velika Kladuša, dodajući da su se zbog toga penjali po ledu koji se nalazi uz vodopad.

Sadiković ističe da se vodopad svakim danom sve više zaleđuje, zbog čega se povećava obim i količina leda na tom mjestu.

“Zanimljivo je vidjeti kako voda koja još teče sebi pravi prolaz kroz led, a svako malo se čuje grmljavina unutar leda gdje dolazi do pomjeranja na tone teških komada leda”, dočarava za kraj.

Related posts