Pita od tunjevine će vam osvježiti dan

Priprema:

Skuhajte jaja i zgnječite viljuškom. Luk sitno nasjeckajte, kratko popržite na malo ulja i dodajte nasjeckanu papriku. Dinstajte desetak minuta. Maknite s vatre, pomiješajte s tunjevinom koju ste dobro ocijedili od ulja pa dodajte jaja, so, biber, origano i crvenu papriku.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj radnoj površini tanko razvaljajte tijesto i njime prekrijte dno namašćenog lima za pečenje. Nadjenite ga i zatvorite drugim dijelom razvaljanog tijesta. Krajeve spojite tako da ih pritisnete viljuškom. Premažite pitu razmućenim žumancetom pomiješanim s dvije-tri kašike vode. Na nekoliko mjesta površinu izbodite viljuškom i pecite u rerni 40-45 minuta na 200°c.

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa dodajte ulje, mlijeko, vodu, so i malo šećera. Umiješajte tijesto i pustite ga da odstoji desetak minuta.

Jedite polako, da ne «pretrpate» želudac.

(Vijesti.me/SB)

Related posts