Peti uzročnik smrti u svijetu: Prepoznajte simptome moždanog udara

Moždani udar peti je uzročnik smrti u svijetu, iako ga je lako spriječiti. Može se dogoditi svakome, neovisno o dobi i spolu.

Dva su uzroka moždanog udara – krvna žila unutar mozga je blokirana ili je napukla i počela krvariti. U oba slučaja veliki je rizik od nastanka oštećenja moždanih ćelija, pa čak i smrti.
Moždani udar peti je uzročnik smrti u svijetu, iako ga je lako spriječiti. Može se dogoditi svakome, neovisno o dobi i spolu.

Ljekari su sastavili listu najčešćih simptoma moždanog udara na koje trebate obratiti pažnju.

Hronični umor

Tijelo je delikatna ravnoteža vode, hemijskih spojeva i hormona. Kada se ravnoteža naruši, javljaju se simptomi, a najčešće je to hronični umor. Endokrini sistem regulira nivo hormona u tijelu, a njime upravlja mozak. Kada dođe do moždanog udara, mozak više ne može kontrolirati rad endokrinog sistema i javlja se hronični umor te manjak energije.

Problemi s vidom na području jednog oka

Mozak je podijeljen na dvije strane i svaka od njih kontrolira jedno oko. Kada mozak otežano radi, javit će se problemi s vidom, ali na području samo jednog oka.

Utrnulost i slabost u jednoj ruci

Moždani udar utjecat će na samo jednu stranu tijela, ovisno na kojoj strani se nalazi blokada ili krvarenje. Nagli osjećaj slabosti na jednoj strani jedan je od prvih simptoma moždanog udara. Utrnulost i osjećaj slabosti nije normalan, naročito ako prethodno niste ležali i spavali.

Vrtoglavica i poteškoće u govoru

Moždani udar zahvatit će jednu stranu mozga i može uzrokovati vrtoglavicu, poteškoće s ravnotežom i govorom. Ako ste primijetili da je jedna strana usta spuštena ili imate problem s govorom, velika je vjerovatnoća da ćelije ne dobijaju dovoljno krvi, što uzrokuje napetost mišića lica.

Poteškoće u razmišljanju

Moždani udar često je posljedica manjka dotoka kisika u mozak. Ako ste već primijetili da otežano razmišljate i ne možete se dugo fokusirati, postoji mogućnost da mozak ne dobija dovoljno kisika.

Kad je glavobolja alarm

Ako inače nemate problema s glavoboljama i odjednom ste ih počeli sve češće doživljavati, možda imate povećan rizik od nastanka moždanog udara. Ako su glavobolje česte i javljaju se na samo jednoj strani glave, svakako otiđite ljekaru.

(Faktor.ba)

Related posts