Penzionerima na području USK stiže ogrev do kraja oktobra

Ogrevno drvo penzionerima na području USK koji su ga naručili preko svojih udruženja biće isporučeno do kraja oktobra, kada ističe ugovoreni rok, saopštili su iz preduzeća “Unsko-sanske šume”.

Ističu kako su u posljednjih nekoliko sedmica značajno povećane aktivnosti u njihovim radilištima te da je dosad kupcima isporučeno 12.748 kubnih metara drveta, pri čemu cijena ogrevnog drveta na mjestu sječe iznosi 58 maraka po jednom kubiku.

U ovom preduzeću kažu kako sada najveći problem predstavlja prevoz drveta do krajnjih korisnika, te da se to posebno odnosi na kupce u Velikoj Kladuši i Cazinu, koji se snabdijevaju iz šumskih radilišta koja se nalaze na području Bosanske Krupe i Sanskog Mosta.

U “Unsko-sanskim šumama” odbacuju odgovornost za aktuelnu nestašicu drvnih sortimenata na tržištu, čija cijena posljednjih nekoliko sedmica dostiže astronomske cifre. Ističu kako je eksploatacija drveta u odnosu na prošlu godinu značajno povećana i dodaju da su zbog vremenskih prilika bili prisiljeni da obustave ili smanje proizvodnju tokom februara, marta, aprila i jula.

Nestašica drveta na tržištu, kako kažu, rezultat je niza drugih okolnosti, kao što je odluka Vlade Republike Srpske o zabrani prometa drvnih sortimenata van teritorije tog entiteta, zbog čega se veliki broj ovdašnjih kupaca okrenuo prema “Unsko-sanskim šumama”. Također, ističu kako je u posljednje vrijeme smanjen obim bespravne sječe šuma i da je tako spriječena nelegalna trgovina drvetom.

nezavisne.com

Related posts