Pelagićevo: Djeci hrvatskih povratnika ukinuta nastava na hrvatskom jeziku

Nakon što je ukinut hrvatski jezik i slušanje nastave po hrvatskom planu i programu u područnoj osnovnoj školi, hrvatski povratnici iz sela Gornje Tramošnice u općini Pelagićevo (RS) ne dopuštaju svojoj djeci dalje pohađanje nastave.

Ivo Kamenjašević, nezadovoljni roditelj jednog od učenika, kaže kako je škola u Gornjoj Tramošnici utemeljena davne 1906. godine te da u proteklih 110 godina postojanja, ništa slično nije zabilježeno.

Dodaje kako je do posljednjeg rata školu u Tramošnici pohađalo 1.480 učenika, a da ih je sada svega četiri.

Nezadovoljni roditelji ističu da je direktorica matične osnovne škole “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva glavni krivac što se njihovoj djeci umjesto hrvatskog jezika i latinice nameće srpski jezik i ćirilica.

“Gospođa Olga Lazić, imenovanjem na mjesto direktorice u JU Osnovna škola ‘Vaso Pelagić’ u čijem je sastavu i područna škola u Gornjoj Tramošnici, ove godine je otjerala četiri hrvatska učenika i time prepolovila njihov broj”, ustvrdio je Kamenjašević.

Istaknuo je kako je direktorica Lazić hrvatskim učenicima ukinula naknadu za prijevoz i uskratila topli obrok, a nametanje srpskog jezika i ćirilice bio je samo dodatni razlog da njihovi roditelji ispišu djecu iz škole u Gornjoj Tramošnici i upišu ih u neku od škola u Posavskom kantonu.

“Sedamnaest posljednjih godina su u područnoj osnovnoj školi u Gornjoj Tramošnici djeca učila po hrvatskom nastavnom planu i programu, izučavala hrvatski jezik i kulturu. Dolaskom gospođe Olge Lazić na mjesto direktorice Osnovne škole u Pelagićevu sve se to negira i izričito zahtijeva, da naša djeca uče srpski jezik”, ističe Kamenjašević.

Dodaje kako je Lazić u školu u Gornjoj Tramošnici poslala Policiju iz Pelagićeva, “uz prijetnju da će roditelji biti privedeni u Tužilaštvo u Doboju ako ne napuste dvorište i prostorije škole”.

“Djeca su uplašena, a nekima od njih ukazana je i ljekarska pomoć jer su pod stresom. Zamolio bih nadležne da ne šalju policiju u školske učionice i među našu djecu jer tamo nemaju što tražiti”, kazao je Kamenjašević.

Olga Lazić, direktorica matične škole u Pelagićevu, kaže kako ona samo provodi zakone Republike Srpske.

“Naš nastavni plan i program, kojeg smo dobili od Ministarstva nauke i kulture Republike Srpske ne poznaje, ni hrvatski jezik, ni hrvatski plan i program, kao i u svim okolnim školama. Ja ne bih ulazila u to kako se ranije radilo i ja ću ispoštovati zakon koji mi je dostavilo Ministarstvo Republike Srpske”, istaknula je Lazić.

Za jutros u 10 sati u Gornjoj Tramošnici zakazan je sastanak nezadovoljnih roditelja, direktorice Lazić i resornog ministra Republike Srpske.

Related posts