Pčelarstvo u USK na izdisaju

Pčelarstvo na području Unskosanskog kantona (USK) se nalazi u izuzetno teškoj situaciji s obzirom na to da je protekla godina bila jedna od najgorih za proizvođače meda, a izostala je i adekvatna podrška nadležnih institucija pčelarima u ovom kantonu.

Prema riječima Suada Kurbegovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara USK, prinosi meda u protekloj godini iznosili su u prosjeku svega tri do pet kilograma po košnici, a očekivane su količine između četrdeset i pedeset kilograma. “Pčelari su pretrpjeli ogromne gubitke i biće potrebno dosta vremena da se oporave. Očekujemo pomoć od strane kantonalnih i općinskih vlasti kako bi se bar malo umanjile nastale štete.

Ukoliko se to ne dogodi, upitan je opstanak brojnih pčelinjih društava, a time i budućnost pčelarstva na ovim prostorima”, istakao je Kurbegović. Ovakvoj situaciji, istakao je, kumovalo je više faktora, kao što su nepovoljni vremenski uslovi i proljetni mrazevi koji su prošle godine naštetili ispaši pčela.

“Nažalost, razvoj proizvodnje malina i kornišona doveo je de neselektivne i nekontrolisane upotrebe pesticida, što je uzrokovalo trovanje pčelinjih društava. Također, pojavile su se i brojne bolesti koje uništavaju pčele”, kaže Kurbegović.

Prema njegovim riječima, rezultat svega su smanjene količine meda na tržištu i značajno povećanje njegove cijene. “U ovakvoj situaciji tržište su preplavile velike količine patvorenog meda vještačkog porijekla, tako da građane upozoravamo da paze kakav med i od koga kupuju”, rekao je Šehić.

Related posts