Ovogodišnja Una regata od 27. do 29. jula

Ovogodišnja Una regata starta 26.07. Po 45. put zaredom okupiće sve entuzijaste i zaljubljenike prirode i raftinga. Kao i protekle tri godine organizator je je JP NP UNA , a u tri dana, uz samu vožnju niz Unu, planiran je i čitav niz različitih zabavnih sadržaja. Ovogodišnja kotizacija iznosi 40 KM, dok se vožnje pojedinačnih etapa plaćaju od 15-20 maraka.

Svečano otvaranje Una regate planirano je za srijedu, 26. jula u kampu u Martin Brodu, na lokaciji Lučica, a sami start, kao i svake godine, narednog dana u jutarnjim satima. Planirane rute su od Kulen Vakufa do Štrbačkog buka, koji je i najzahtjevnija ali i najatrktivnija dionica ove mnaifstacije. Poslije vožnje do Bihaća i noćenja voziće se do Bosanske Krupe gdje će dodjelom priznjanja 29. jula biti završena 45 regata. U cijenu od 40 KM je uključena i hrana i praktično ova cijena je više nego simbolična.

Pokrovitelj ovogodišnje regate je Vlada FBiH i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a podršku očekuju od Cazina, Bihaća i Bosanke Krupe. Iako raspolažu skromnim sredstvima, iz NP uputili su poziv sportskim klubovima iz regije, prvenstveno kajakašima, kako bi ova manifestacija zadržala pečat internacionalnog događaja.

Ove godine u organizaciji Una regate posebno će se inzistirati na sigurnosti svih učesnika te je s tim i donesena odluka da od 27-29. jula, u vrijeme trajanja Regate, zabrane komercijalne plovidbe u NP, te se pažnja i promocija usmjeri na ovaj izuzetno bitan turistički događaj, ne samo u USK već i cijeloj BiH. – piše rtvusk.

Related posts