Ovako je Dodik 1995. godine podržavao Mladića u zločinačkim planovima uništenja 5. korpusa

“U skladu sa našim zaključkom o vojnoj situaciji, moram istaknuti da moramo finalizirati naš zadatak koji podrazumijeva rješenje vojne situacije u Cazinskoj krajini. Direktno ili indirektno uništiti Peti korpus kako više ne bismo imali jakog neprijatelja na obalama Une koji bi mogao da nas destabilizira.”

Jedinice Petog korpusa, sadejstvujući s Hrvatskom vojskom, prešle su 5. avgusta na teritorij Hrvatske i oslobodile Željavu, Ličko Petrovo selo, Vaganac, Drežnik, Frkašić, Meljinovac, Preboj, Grabovac, Plitvice i Mulinje.Tof 5. avgusta u jutarnjim satima u Grabovcu, na cesti Rakovica – Plitvička jezera, spojili su se s Hrvatskom vojskom. Dan kasnije, 6. avgusta, nakon 1.201 dana hermetičke zatvorenosti, Unsko-sanski kanton prodisao punim plućima, prodisao proljećem života i Bosnom i Hercegovinom. Stigla je sloboda u Bihać.

Srušeni su snovi srpskog agresora da se i u Bihaću izvrši pokolj Bošnjaka kao u Srebrenici. Jedan od onih koji je to sanjao je Milorad Dodik, on je bio aktivni sudionik opsade i pokušaja osvajanja Bihaća. Dodik ni danas ne može da prežali što Ratko Mladić nije pokorio Bihać i ostale gradove koje je branio Peti korpus Armije RBiH. Evo kako se Milorad Dodik zalagao tokom aprila 1995.godine da Ratko Mladić osvoji Bihać. U transkriptima ratnih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nalazi se dio govora Milorada Dodika sa 50. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 16. aprila 1995. godine u tada još uvijek okupiranom Sanskom Mostu, Milorad Dodik sam otkriva svoju ulogu u agresiji na Cazinsku Krajinu. Na početku svog govora Milorad Dodik se žali što se sjednica održava u Sanskom Mostu i to u neuvjetnim prostorijama. U daljem dijelu govora Milorad Dodik se slaže sa generalom Ratkom Mladićem oko njegovih nastojanja da se stvore bolji uvjeti za Vojsku Republike Srpske kako bi mogla uspješno da ratuje na bihaćkom ratištu. – piše armijabih.net

Related posts