Ovako izgleda najveća plantaža smilja u BiH (VIDEO)

Zahvaljujući ekspanziji sadnje smilja u Hercegovini, BiH se smjestila u sami vrh zemalja po izvozu eteričnog ulja, a može se slobodno uvrstiti među najveće mediteranske proizvođače.

Sunčani kamenjari, padine, i godinama neiskorištavano zemljište postali su nasadnici smilja – vječne riznice ljekovitih tvari, kojemu hercegovačka klima uvelike odgovara, piše portal Grude Online.

Svakodnevno „niču“ novi nasadi, kako oni od malih porodičnih plantaža, tako do onih velikih, kojima bi zavidili čak francuski i italijanski proizvođači, koji se nalaze na samom vrhu proizvodnje smilja.

Jedna od takvih nalazi se iznad Čapljine. Najveća plantaža u Hercegovini u vlasništvu je Eko Aromatika, tvrtke koja se prvenstveno bavi proizvodnjom aromatičnog ulja, i koja do sada na 60 hektara ima zasađeno čak 1.800.000 sadnica smilja.

Poduzeće Eko Aromatik nastalo je 2015. godine investicijom petnaest poduzetnika, a od kojih je njih desest s područja Gruda, doznaje portal Grude Online.

Kao što i sam naziv tvrtke govori, proizvodnja će u potpunosti biti ekološka i organska, a uz smilje, u planu imaju proizvodnju i destiliranje i drugog aromatičnog bilja. Eko Aromatik godišnje planira proizoditi 3500 kilograma aromatičnog ulja od smilja, a do 2019. godine namjeravaju proširiti svoje nasade na 200 hektara, gdje će biti posađeno čak 6.000.000 sadnica smilja.

Pogledajte kako iz zraka izgleda najveća plantaža smilja u BiH.

Related posts