Otvoren sajam meda u Bosanskoj Krupi

Kao i svake godine Udruženje pčelara “Lipa” organizator je sajma meda koji je danas počeo u Bosanskoj Krupi. Sajam je okupio proizvoiđače meda i proizvoda od meda, ali i druge.

U Bosanskoj Krupi registrovano je 50 proizvođača meda, ali je stvarni broj vjerovatno dvostruko veći. Lokalne vlasti nastoje kroz razne aktivnosti potaknuti razvoj ove proizvodnje, ali i drugih oblika malog poduzetništva, kaže Armin Halitović načelnik Općine.

Za razliku od prošlogodišnje, ova godina bila je izuzetno teška i loša za pčelare, podsjeća Suad Kurbegović, predsjednik Saveza pčelara USK i dodaje kako će stvarni gubici biti poznati nakon sveukupne analize, te da su ovakvi sajmovi prilika građanima da kupe pravi i kvalitetan med.

Ovogodišnji sajam traje do 22. augusta, a uz današnje otvaranje, degustaciju pčelinjih proizvoda i obilazak sajma, organizirano je i stručno predavanje. O temi “Pčelinji proizvodi i njihov ljekoviti učinak” predavač je Vildana Alibabić, a o temi “Karakterizacija meda sa područja Općine Bosanska Krupa” Melisa Oraščanin.

Related posts