Otkriveni dokazi: Ubica ruskog ambasadora pripadao Gülenovoj terorističkoj mreži

Mevlut Mert Altıntaş, ubica ruskog ambasadora Andreya Karlova, održavao je bliske veze sa terorističkom organizacijom FETÖ, odnosno članovima pokreta Hizmet.

Prema pisanju turskih medija, Altıntaş je boravio između ostalog i u stanu Abdullaha Bozkurta, dopisnika gulenovskog lista Todays Zaman. Tri dana prije samog napada, Bozkurt je objavio članak u kojem navodi da strane ambasade i diplomate nisu više sigurne u Turskoj.

Indikativno je i to da je Altıntaş dva dana pred 15. juli, kada su odmetnuti članovi turske vojske lojalni FETÖ-u pokušali izvesti neuspješni vojni udar, zatražio godišnji odmor. Ovaj zahtjev mu je odobren od strane Kahraman Sezera koji se također sumnjiči za pripadnost terorističkoj grupi FETÖ i uhapšen je nakon neuspješnog pokušaja puča.

Altıntaş je, kako izvještavaju turski mediji, redovno posjećivao predavanja članova terorističke grupe FETÖ. Nakon povratka sa godišnjeg odmora, Altıntaş se vraća u redovnu policijsku službu da bi izvršio ubistvo ruskog ambasadora Karlova u Ankari.

Podsjećamo, turska vlada je prije par mjeseci saopćila i da je obaranje ruskog vojnog aviona u Turskoj bilo djelo pripadnika terorističke grupe FETÖ. Ubistvo ambasadora je stoga nastavak aktivnosti članova ove terorističke organizacije na destabilizaciji Turske, pišu tamošnji mediji.

/faktor.ba

Related posts