Otkriven spomenik bosanskopetrovačkim velikanima

Danas je u Bosanskom Petrovcu na svečan način otkriven spomenik velikanima ove općine, piscima Ahmetu Hromadžiću i Skenderu Kulenoviću, te slikarima Mersadu Berberu i Jovanu Bijeliću. Na ovaj način Bosanski Petrovac se na najbolji način odužio ljudima koji su svoj životni vijek proveli stvarajući djela kojima se danas mnogi dive.

Petrovački velikani Ahmet Hromadžić, Skender Kulenović, Mersad Berber ijtVttt Bijelić, rodeni su u malom mjestu, a slavu doživjeli u cijelom svijetu. Za sve ono što su učinili, promovišući grad u kojem su se rodili, ljudi u Općini Bosanski Petrovac su prepoznali. Spomenik koji je podignut trajno će svjedočiti njihovim veličinama i stvaralaštvu. Ovim činom dirnuti su svi građani koji su prisustvovali svečanosti, a posebno članovi porodice Ahmeta Hromadžića, jednog od velikana. Svečanost su uveličali Vehid Gunić, novinar i pisac, te glumac Josip Pejaković. Poznavali su „Petrovačke velikane” i smatraju kako je ovo veliki dan za mali grad , koji je iznjedrio tako velike ljude.

Podizanjem spomenika, čiji je autor akademski slikar Zlatko Dizdarević iz Velike Kladuše, svijetu je poslana lijepa slika, a što će u konačnici puno značiti za samu općinu, mišljenja je načelnik Hujić. Velikani kulture svjetskih razmjera, kako ih još nazivaju i glasnici mira i suživota, neodvojivi su dio Bosanskog Petrovca. Podigbuti spomenik je garant, da će tako ostati vijekovima.

Related posts