Otkriće slovenskih naučnika moglo bi pomoći pretilim osobama

Genetskom i molekularnom analizom 60 generacija miševa, jednih koji su bili skloni debljanju i drugih izrazito mršavih, slovenski su naučnici u saradnji s ekipom biotehnologa sa Univerziteta u Edinburghu otkrili “gen vitkosti” koji bi mogao pomoći u suzbijanju pretilosti i dijabetesa tipa 2 kod ljudi.

Škotski i slovenski naučnici objavili su studiju u časopisu Nature Medicine.

Istraživači su genetskim mapiranjem miševa otkrili da oni koji su vitki i bez previše masnog tkiva imaju veću aktivnost gena TST-a (triosulfat-sulfur-transferaza) čija uloga u metabolizmu do sada nije bila poznata.

Istraživanja provedena na miševima potvrđena su i na ljudima u više zemalja te je uočena veća prisutnost TST-a u masnom tkivu vitkih i zdravih ljudi, dok je kod pretilih i oboljelih od dijabetesa bila niska.

Riječ je o važnom otkriću, jer naučnici vjeruju kako bi se stimuliranjem gena TST razvoj pretilosti i dijabetesa tipa 2 mogli spriječiti čak i kod onih koji jedu visokokaloričnu hranu, prenosi Fena.

Naučnici s Kemijskog instituta Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani smatraju da se s otkrićem djelovanja “gena vitkosti” u budućnosti mogu razviti lijekovi za dijabetes pomoću farmakoloških sredstava ili korištenjem moderne sintezne biologije.

Related posts