Osigurano 40 hiljada KM za sanaciju bihaćkog “Smaragdnog mosta”

Jak olujni vjetar koji je pogodio područje USK u decembru 2017 god, prouzročio je značajne štete, prvenstveno na području Bihaća.

Čupao je drveće iz korjena, lomio grane te prouzročio značajne štete na krovovima.Neoštećen iz oluje nije izišao ni bihaćki „Smaragdni most“ čiju je ogradu oštetio pad stabla. Radi se tek o posljednjoj šteti na ovom mostu koji je na meti vandala od samog otvaranja. Kako bi mu vratili stari sjaj Zavod za prostorno uređenje grada Bihaća u skorije vrijeme planira njegovu sanaciju.

„U toj sanaciji bi se dijelom preprojektovao dio mosta koji je oštećen zbog uticaja atmosferilija, nebrige korisnika i čisto mehaničkih oštećenja na koje nismo mogli uticati.“ izjavio je za RTVUSK Ademir Toromanović direktor Zavoda za prostorno uređenje Bihać.

Planom i programom rada Zavoda za tekuću godinu je osigurano 40 hiljada KM za njegovu sanaciju. U Zavodu nam kažu da im najveći problem u održavanju predstavlja materijal kojim je pravljen donji dio, a koji nije otporan na uslove u kojima se nalazi. Ništa manji problem nije ni zamjena sijalica i led dioda koje pod vremenskim uticajem svakodnevno pregaraju.

Prilikom njegove izrade nije se štedilo. Čak je i jedinstven po tome što je rađen sa egzotičnim drvetom azobe koje je dopremljeno iz Južne Amerike.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da most košta 1,2 u konačnici iznos je premašio milion i po maraka i trenutno je predmet istražnih radnji u procesu koji se vodi protiv bivšeg načelnika Hamdije Lipovače. Nažalost, danas liči na sve osim na smaragd. Nadamo se da će nakon sanacije, na jubilarnu 10 godišnjicu od otvorenja, vratiti stari sjaj.

Izvor: USN.ba

Related posts