OS BiH bogatija za šest “Best Warriorsa”: Na teškom takmičenju u SAD-u pokazali vrhunske sposobnosti

Šestero pripadnika Oružanih snaga BiH primili su danas nagrade za učestvovanje u američkom takmičenju “Best Warior” (najbolji ratnik). Takmičenje je bilo svojevrstan test fizičkih, psihičkih i taktičkih sposobnosti naših vojnika koji su uspješno prošli.

U Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu danas su našim “najboljim ratnicima” dodijeljene nagrade u okviru Mil2Mil (vojska vojsci) događaja “Razvoj podoficira”. Takmičenje se sastojalo od disciplina kao što su provjera fizičke sposobnosti, prolazak kroz taktičku stazu, dnevna i noćna navigacija, marševanje i drugo.

“Imamo dobre postignute rezultate i visoke ocjene. Zadovoljni smo time i činimo napore da budemo još bolji. Uvjeravamo se svaki dan da Os BiH i BiH imaju dobre, odgovorne i motivirane vojnike koji žele uspjeti u svom pozivu. Treba učiniti još napora i uložiti novca da se nabavi savremenija oprema i da budemo spremni u budućnosti učestvovati u operacijama podrške miru, a da u BiH budemo snage dobra koje pomažu narodu i vladi posebno kada su u pitanju elementarne nepogode”, rekao je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč.

Tokom dodjele prisustvovale su i njihove kolege iz Nacionalne garde američke savezne države Maryland koji su organizovali ovo takmičenje i bili zaduženi za doobuku naših vojnika.

“Ovo takmičenje je bitno iz više razloga. Prvi je razvijanje vještina ne samo na oficirskom, već i na podoficirskom niovu i niovu vojnika. Radimo na ličnim vještinama na kojima svaki pripadnik OS BiH mora raditi i vježbati da bi bio bolji vojnik. Moj glavni narednik i ja smo shvatili da neće biti dovoljno da to radimo samo za naše vojnike, htjeli smo da rade na inteoperabilnost i zbog toga smo pozvali pripadnike OS BiH, naših partnera da nam se pridruže u ovom takmičenju. Ovo je samo jedan od načina na koji smo pokazali predanost partnerstvu BiH i Marylanda”, kazala je komandant Nacionalne garde savezne države Maryland general major Linda Lee Singh.

Istakla je kako će pružiti podršku BiH i kada bude napravila svoje takmičenje “Best Warior”.

Kenan Ahmić koji ponosni nosi titulu “Best Warior” kazao je kako ovo je bilo veliko iskustvo za njega i njegove kolege.

“Imali smo priliku da testiramo svoje fizičke, psihičke i taktičke sposobnosti. Zahvaljujući obuci koju smo prošli u OS BiH i Nacionalnoj gardi Maryland postigli smo zavidne rezultate. Pokazali smo da su pripadni OS BiH sposobni da rade i sarađuju rame uz rame s kolegama iz Marylanda”, rekao je Ahmić.

Gorana Aleksić izrazila je nadu da će ovakvo takmičenje biti održano uskoro i u BiH.

“Bilo je uzbudljivo. Naučila sam mnogo toga. Za moj uspjeh zasluženi predstavnici OS BiH i tim iz Marylanda koji je bio za našu dodatnu obuku i moja malenkost”, kazala je Aleksić.

General Jeleč zahvalio se i kadetima iz SAD-a koji su 2014. godine došli u BiH i pomagali narodu tokom poplava.

klix.ba

Related posts