Optuženi za smrt djevojke hvali se vožnjom od 240 km/h

Prije nešto više od godinu dana u blizini Mostara dogodila se stravična nesreća u kojoj je poginula kćerka jedinica i poznata mostarska humanitarka Lejla Gušo (1988.).

Nesretna djevojka sjedila je na mjestu suvozača u audiju u kojemu je bilo pet mladih ljudi, od kojih su svi zadobili teške ozljede, osim vozača Amara Kovačija (20).

On je sada optužen za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. Do tragične nesreće došlo je lanjskog 11. septembra, oko 23.50 sati, na magistralnoj cesti Mostar – Sarajevo, u nenaseljenom mjestu Bijela – Jasenski Potok, kada su se sudarili audi tip 90 (J19-E-375), kojim je bez vozačke dozvole brzinom od 123 km/h upravljao Kovači, koji je u sebi imao 1,35 promila alkohola u krvi, i teretni kamion Iveco s prikolicom, (T77-O-027), vlasništvo kompanije My Yob d.o.o. Sarajevo s vozačem Almirom Osmankovićem.

Grubo kršeći sva saobraćajna pravila na cesti kojom je dopušteno voziti 80 km/h, optuženi je tuđim vozilom preko pune crte prije tunela krenuo u pretjecanje kolone automobila pa je u zavoju došlo do zanošenja te udara u ivičnjak, zid tunela i brdo te prevrtanja na krov pa opet udara u teretnjak koji je dolazio iz suprotnog smjera.

Za to vrijeme Kovači je na Facebook profilu držao fotografiju na kojoj se vidi da vozi više od 240 km/h, a na naslovnici Facebooka logo crvenog audija u kojem je stradala Lejla, a troje ih jedva izvuklo živu glavu, kao i mnoge postove vezane uz brzinu i moć automobila.

“Umjesto društvenih kritika, koje su možda mogle sačuvati jedan mladi život, njegovi prijatelji su mu “lajkali” fotografije i statuse. Ovako, Lejlinim roditeljima, kojima je ona bila jedino dijete, ostaje vječna tuga. Jedno je sigurno, svim sudionicima ove priče je izuzetno teško.

Stoga, ako primijetite na društvenim mrežama da je nekoj osobi brzina strast, slobodno je opomenite i zalijepite joj ovaj link u komentare. Ne smijemo biti nijemi promatrači u društvu, sistem nezamjeranja s ljudima je lakši put, ali nije bolji, zato budite kritičari i na sav glas vičite kada netko postavi fotografiju na kojoj se vidi da brzo vozi, jer možda taj neko ide u susret baš vama ili nekom vašem”, apeliraju Lejlini prijatelji.

vecernji list

Related posts