Opozicija u Velikoj Kladuši: Aktuelna vlast se bavi samo kadroviranjem

Opozicione stranke u Općinskom vijeću danas su organizirale konferenciju za novinare simboličnog naziva „100 dana kladuške sramote“ na kojoj su se obratili predstavnici Stranke demokratske akcije, Demokratske narodne zajednice, Kluba vijećnika Pokrenimo Kladušu i Stranke demokratske ativnosti. Učesnici konferencije osvrnuli su se, naime. na 100 dana rada aktuelnih lokalnih vlasti.

U proteklih nešto više od tri mjeseca aktuelna vlast u Velikoj Kladuši ništa nije uradila sem što se bavila kadroviranjem u općinskim organima i javnim poduzećima koja su u nadležnosti općine. Općinski budžet nije donesen u zakonskom roku. Sve aktivnosti koje bi se trebale provoditi na poboljšanju standarda građana odavno su zamrle, kazali su tokom press konferecije opozicioni vjećnici.

Trenutna većina u OV po nalogu načelnika Općine, ratnog zločinca Fikreta Abdića, u svom radu svakodnevno krši Poslovnik i Statut Općine. Odluke koje bi trebali donositi vijećnici uglavnom rade načelnikovi savjetnici, istaknuto je danas. U kakvom se stanju nalazi Općina najbolje se vidjelo na svečanoj sjednici povodom Dana općine, na kojoj su bili prisutni samo vijećnici Laburističke stranke bez uzvanika sa viših nivoa vlasti.

O stanju u komunalnoj infrastrukturi u Kladuši govoro je vijećnik Amir Ćufurović. On je istakao da o tome ne treba puno govoriti, dovoljno je samo da se prođe kroz ulicu Zuhdije Žalića koja je skoro godinu dana raskopana, a općinska uprava ništa ne poduzima da je sanira.

Da ova vlast Veliku Kladušu vodi u pogrešnom smjeru istakao je i predsjednik Mješovitog kluba vjećnika A SDA I KSPP Fuad Sulejmanagić. Trenutna vlast u Kladuši ne poštuje Statut Općine niti zakone države Bosne i Hercegovine, kaže Sulejmanagić.

Ono što su opozicioni vijećnici danas posebno istakli je da aktuelni načelnik, iako ima poslovničku i staturnu obavezu da prisustvuje Kolegiju i sjednicama OV, on to ne čini. Svojom politikom ova vlast je zatvorila vrata svim međunarodnim organizacijama i medijskim kućama. Kladuša je postala Općina koja više nikog ne zanima, naglasili su opozicioni vijećnici.

Related posts