Oni su najbogatiji bosanskohercegovački političari

Brojne priče ispričane su o bogatstvu bosanskohercegovačkih političara. Svako malo pojavi se informacija o njihovim nekretninama, skupim automobilima, primanjima daleko iznad svih ovdašnjih prosjeka…

Kako je zapravo raspoređeno njihovo bogatstvo? Koliko su daleke granice njihovog luksuza? Šta posjeduju i kako žive? Svi ti i mnogi drugi podaci mogu se pronaći u imovinskim karticama u bazi podataka Centra za istraživačko novinarstvo. Premda su mediji u više navrata spekulirali da su ovi dokumenti nekorektni i da ovdašnji funkcioneri imovinu prijavljuju na članove porodice, bližu i dalju rodbinu, državi je prijavljeno ono što se navodi u imovinskim kartonima.

Prema tim podacima, Milorad Dodik jedan je od najbogatijih ovdašnjih političara. U njegovom imovinskom kartonu iz 2014. godine navodi se da je Dodik je vlasnik dva stana u Beogradu i jednog u Laktašima koje je ukupno procijenio na 740.000 KM. U imovinskom kartonu prijavio je i kuću u Laktašima, vrijednu 300.000 KM, te kuću u Srbiji koju je procijenio na 1,7 miliona KM.

Njegova supruga je vlasnica oko 20 hektara zemljišta kod Laktaša koje je procijenio na 89.000 KM te poslovnog prostora vrijednog 100.000 KM. On vozi automobil od 40.000 KM, a supruga od 25.000 KM. Automobil njihovog sina Igora vrijedan je 50.000 KM.

Dodik je još naveo da je lično uštedio 49.000 KM, dok je njegov sin vlasnik štednog uloga od 22.000 KM. Igor Dodik je suvlasnik voćarske firme „Fruit Eco“. Udio sina u ovoj firmi Dodik je 2010. godine procijenio na 2,6 miliona KM. Međutim, u imovinskom kartonu 2014. nije mogao iznijeti novu procjenu zbog, kako je objasnio, elementarnih nepogoda. Podsjećamo, Tužilaštvo BiH još je krajem 2015. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Milorada Dodika zbog nezakonitosti u vezi sa kupovinom vile u Beogradu, potvrđeno je tada za N1.

Prema podacima iz imovinskih kartona i zemljišnoknjižnih dokumenata, Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija, direktorica Opće bolnice u Sarajevu, suvlasnici su kuće i zemljišta u Sarajevu, procijenjenih na 185.000 KM. Supruga je i vlasnica apartmana na Bjelašnici koji je procijenio na 100.000 KM. Izetbegović nema automobil, a u imovinskom kartonu 2014. godine je napisao da supruga vozi putnički automobil vrijedan 50.000 KM, navodi se na stranicama CIN-a.

Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice i član državnog Predsjedništva, prema imovinskom kartonu iz 2014., ima kuće u Mostaru i Širokom Brijegu. Supruga Bernadica posjeduje poslovni prostor i suvlasnica je advokatskog ureda. Prema imovinskom kartonu, Čović nema automobil, a supruga vozi Audi 3. Naveo je da je kreditno opterećen 150.000 KM.

O Čovićevoj imovini mediji su proteklih godina opširno izvještavali uz navode je otac njegove supruge kao penzioner, vlasnik skupocjenih nekretnina.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u imovinskom kartonu prije četiri godine prijavio je stan u Banjoj Luci od 95 metara kvadratnih koji je procijenio na 140.000 maraka. Također, prijavio je da je suvlasnik vikendice u Crnoj Gori od 40 kvadratnih metara, vrijedne 40.000 KM, i automobil Mercedes 320 CDI, vrijedan 35.000 KM. Njegova supruga Gordana ima stan u Beogradu vrijedan 110.000 KM, a kćerka Jelena stan u BiH od 100.000 KM.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BIH vozi 20.000 KM vrijedan BMW A1. Zajedno sa suprugom u Sarajevu posjeduje stan vrijedan 150.000 KM. U imovinskom kartonu je naveo da u glavnom gradu BiH također posjeduje kuću i poslovni prostor koji vrijede 310.000 KM i koje je dobio kao porodično nasljedstvo. Pored toga, Zvizdić u Sarajevu ima i vikendicu vrijednu 65.000 KM. Prema imovinskom kartonu, Zvizdić ima dva kredita čija je ukupna vrijednost 75.000 KM, javlja CIN.

Ranije ste mogli čitati o imovini Fadila Novalića.

Od onih koji se više ne bave politikom, bogatstvom se može pohvaliti Zlatko Lagumdžija. U presjeku stanja njegove imovine objavljenom prije dvije godine navodi se da u Sarajevu posjeduje jedan stan, nad drugim dijeli vlasništvo sa suprugom, a u Dubrovniku ima stan zajedno sa sestrom. Ova tri stana vrijede skoro milion maraka.

U sarajevskom naselju Poljine sa suprugom Aminom posjeduje imanje i vikendicu čija je vrijednost 330.000 KM.

U imovinskom kartonu je naveo i suvlasništvo nad: ušteđevinom, oročenim depozitom za školovanje djece i vrijednosnim papirima, u ukupnom iznosu od 340.000 eura. Lagumdžija i njegova supruga su kreditno zaduženi 276.000 KM. Amina Lagumdžija je suvlasnica firme „M.P.M. Plus“ koja se bavi marketingom i menadžmentom.

A imovina Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost? Nakon brakorazvodne parnice, Radončiću su pripale dvije kuće i 78 duluma zemlje u selu Nebočaj kod Sarajeva. Vlasnik je još jedne kuće od 240 kvadratnih metara u Sarajevu.

Radončić je 2012. godine naplatio 1,1 milion KM dividende iz „Avaz-roto pressa“, a na računu mu je ostalo 781.441 KM. Radončićeva ušteđevina je i veća, ali je, kaže, ostatak promjenjiv te nije želio navesti tačan iznos. Bivša supruga Azra je vlasnica stana od 163 metra kvadratna u sarajevskoj općini Centar, koji je 2012. godine plaćen 584.345 KM.

Radončić kaže da ne posjeduje automobil, nego ga unajmljuje po potrebi.

Više informacija o imovini političara potražite na stranicama Centra za istraživačko novinarstvo.

/N1

Related posts