Omiljene u vrijeme Ramazana: Isprobajte recept za čuvene marokanske Beghrir palačinke

Beghrir palačinke jako su omiljene za vrijeme Ramazana, a recept dolazi iz Maroka

Ove palačinke zovu još i ‘palačinke sa 1000 rupica’ jer se specifično prave tako da ostanu rupice u koje se topi med i maslac, stvarajući nevjerovatan ukus.
Sastojci:
1 čaša baby griza
1/2 čaše brašna
1/2 kašike kvasca
2 kašike praška za pecivo i malo sode
1 kašika vanila šećera
1 čaša mlijeka
1 čaša tople vode
mala kašičica soli
Način pripreme:
Sve sastojke umutite, i ostavite tijesto 15 minuta da miruje. Napominjemo da za ove palačinke možete koristiti i integralno brašno.
Nakon 15 minuta trebali biste vidjeti mjehuriće u tijestu, što je znak da je tijesto spremno. Tavu lagano namažite uljem i zagrijte. Kutljačom stavljajte tijesto i pustite da se razlije. Nakon nekoliko minuta, na tijestu će se početi pojavljivati mjehurići. Pecite dok donja strana nije pečena i izvadite na salvetu.
Jako je važno da ovu palačinku ne okrećete na drugu stranu jer se ovdje zapravo peče samo jedna strana. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
Rastopite maslac pa zalijte svaku palačinku i pospite medom i cimetom. Svakako da možete probati i bilo koju drugu kombinaciju, bilo da je slatka ili slana.

Related posts