Olujno nevrijeme poharalo Kijevo kod Sanskog Mosta

Jako nevrijeme koje je u poslijepodnevnim satima proteklog ponedjeljka zahvatilo šire područje općine Sanski Most uzrokovalo je velike materijalne štete, a najteže stanje bilo je na području Mjesne zajednice KIjevo, gdje su pričinjene znatne materijalne štete na stambenim objektima i poljoprivrednim kulturama.

Vodena bujica u Kijevu nosila je sve pred sobom, obarala i čupala stabla, ograde te poplavila nekoliko stambenih objekata. Mještani kažu kako se iznenada stvorila ogromna količina vode, prava rijeka, koja je dospjela s okolnih brda i da je voda na pojedinim mjestima bila do metar visine. Bujica je sa sobom nosila zemlju i pjesak, a na više mjesta u značajnoj mjeri oštetila lokalne puteve koji prolaze kroz ovo selo. Polegla trava po kijevskim brdima ostala je kao trag kojim se kretala ogromna količina vode.

Mještani kažu kako ne pamte da se u prošlosti dogodila slična vremenska nepogoda. U pojedine stambene objekte prodrla je voda, a mještane smo danas zatekli kako saniraju nastalu štetu. Također, vodena bujica je prodrla u pomoćne i štalske objekte te uništila značajnu količinu stočne hrane i repromaterijala. Mještani kažu kako se voda nije zadržala dugo, ali je da je i to bilo dovoljno da pričini materijalnu štetu. Sem štete na stambenim i pomoćnim objektima, na području Kijeva padali su led i grad te je pričinjena velika materijalna šteta na poljoprivrednim kulturama.

Asimu Kumaliću, najvećem proizvođaču jagoda na području sanske općine, led je gotovo u potpunosti uništio zasade na površini od oko deset dunuma, a nastalu štetu procjenjuje na oko 50 hiljada maraka.Mještani Kijeva kažu kako ne pamte veću vremensku nepogodu, a podsjećamo da je slično nevrijeme prije sedam dana poharalo obližnju Tominu. Ovi događaji još jednom pokazuju kako su vremenske prilike postale nepredvidljive i da globalne klimatske promjene nisu poštedile ni naše prostore.

inmedia.ba

Related posts