Olufemi Elias: Počinitelji genocida moraju biti kažnjeni

Olufemi Elias, generalni sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, na komemoraciji povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici istakao je da će Mehanizam nastaviti da djeluje kako strašni događaji iz jula 1995. godine nikada ne bi bili zaboravljeni i negirani, javlja Anadolu Agency (AA).

-Kada sam došao ovdje, preplavila me tuga za ovim životima koji su tako brutalno odneseni ovdje. Pitao sam se šta se može učiniti da se situacija poboljša nakon ovakvog genocida. Počastvovan sam što predstavljam instituciju koja se bori da zločinci koji su počinili genocid odgovaraju za svoja djela. Pravda je vrlo ograničena, onima koji su ubijeni ne možete vratiti u život, ne možete izbrisati šta se desilo, porodicama osigurati dom kao ranije, ali da bi se gledalo u budućnost važno je utvrditi činjenice bez sumnje. Ovo su bile aktivnosti koje su planirane i svi koji su učestvovali u njima moraju biti kažnjeni, kako bi se u kolektivnoj istoriji čovječanstva zapisalo ko su ljudi koji su počinili genocid prije 23 godine – naglasio je Elias.
Dodao je da smatra da su presude Haškog tribunala otkrile ko su te osobe, ali da se mora nastaviti raditi kako bi se osiguralo da zločinci izađu pred lice pravde i da se osiguraju dokazi protiv bilo kakvih lažnih dokaza.

-Zbog toga imamo ovaj mehanizam koji je na snazi i koji ima nekoliko uloga kako bi nastavio da provodi ono što je radio Haški tribunal. Čuvam sve dosijee i presude koje su donesene i želimo pomoći nacionalnim sudovima. Sva tri slučaja koja sada imamo pred mehanizmom vezana su jednim dijelom za genocid u Srebrenici. Za nas je od izuzetne važnosti da postupci budu efikasno završeni, poštivanjem najviših standarda međunarodnog prava. Neće biti nikakvih sumnji u ovim postupcima. Naš zadatak je da utvrdimo činjenice kako je počinjen genocid i ko ga je počinio. Želimo da imamo sve informacije i da oni budu kao platforma za ostale slučajeve ne samo u Srebrenici nego u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Osnovni zadatak je da sačuvamo arhiv Haškog tribunala, hiljade fotografija, dokaza vezanih za genocid i druge zločine – rekao je Elias i nastavio:

“Da nam pomognu da shvatimo kakvi su se strašni događaji dogodili prije 23 godine. Imali smo slučajeve protiv 20 osoba optuženih za genocid u Srebrenici. Ima ih još dosta koje trebamo procesuirati, a ima i onih koje procesuiraju domaći sudovi. Važno je da se taj proces nastavi, zato posebnu pažnju posvećujemo saradnji s domaćim sudovima.”

Istakao je da mehanizam pokušava da pomogne dokazima koje ima i da osigura da niko od počinitelja ostane nekažnjen za ono što se dogodilo.

-Ubijeđen sam da će svi koji su počinili zločine i genocid završiti pred sudom i odgovarati za svoja nedjela. Za mene je ovo emotivan momenat zato što se nalazim pred žrtvama genocida i mogu reći da će mehanizam nastaviti da djeluje kako genocid u Srebrenici ne bi bio zaboravljen i kako se ne bi negirao. Počinitelji moraju biti kažnjeni i moramo odati počast žrtvama – zaključio je Elias.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 35 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Related posts