OHR: Vlasti RS-a referendumom odbijaju ispoštovati odredbu Dejtonskog sporazuma

Planiranim referendumom, organi vlasti Republike Srpske otvoreno bi odbili ispoštovati odredbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, tražeći od građana RS-a da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već donio odluku i da, u suštini, podrže stav koji je već proglašen neustavnim – kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

To je izjavio povodom odluke Narodne skupštine RS-a o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a, koja je 12. augusta objavljena u “Službenom glasniku Republike Srpske”, što znači da je i zvanično stupila na snagu.

Brkić je podsjetio da u Ustavu BiH jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH “konačne i obavezujuće” za sve organe vlasti u BiH, uključujući i institucije RS-a i njen Ustavni sud.

– U OHR-u razumijemo da su emocije vrlo snažne kada se radi o pitanjima u vezi sa praznicima u BiH, ali kada o nekom pitanju sud donese odluku, onda to postaje pitanje vladavine prava i poštivanja ustavnog poretka – istakao je.

Napomenuo je da je tako i u svim drugim zemljama te da konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda ne može biti poništena referendumom provedenim u jednom dijelu zemlje.

Takav postupak, dodao je, ne može utjecati na obavezu organa vlasti da provede sudsku odluku.

S tim u vezi, potcrtao je da Dejtonski ustav nije “švedski sto”.

– OHR poziva organe vlasti RS-a da poštuju osnovne temelje Mirovnog sporazuma, ostave ovaj referendum po strani i pokušaju pronaći rješenje za ovo pitanje u skladu sa zakonom – poručio je glasnogovornik OHR-a.

Također, Brkić je kazao da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pažljivo prati razvoj situacije te da će se na ovo pitanje vratiti u odgovarajućem trenutku i da drži sve opcije otvorenim u smislu mandata koji ima.

(Faktor.ba)

Related posts