Oficir izgubio politički kompas

Bivši oficir Armije BiH Sead Jusić ovih je dana izbio u prvi plan interesovanja bh. javnosti. Poznati krajiški borac protiv autonomije, te nekadašnji član SDA i SBB-a, vodeći se krutim oficirskim pravilima da sluša naredbe pretpostavljene ministrice Marine Pendeš, potpuno je izgubio politički kompas.

Umjesto da se prije stavljanja potpisa u njeno ime i za potrebe Mladena Ivanića konsutovao sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, Jusić se odlučio da djeluje samostalno.

Time je upao u velike političke i moralne dubioze iz kojih ga teško može izvući retroaktivna pamet. Ta pamet je nastala nakon intervencije komadantice NATO snaga u BiH. Stoga djeluje principijelno podrška SBB-a da bošnjački član Predsjedništva provede istragu o tome šta se uistinu radilo u Ministarstvu odbrane BiH. Ali, treba utvrditi i šta se radilo unutar Predsjedništva BiH i kako je i u čije ime Ivanić pisao ministrici Pendeš.

Ipak, neovisno od svega, Jusićevo priznanje da nije našao shodnim da se konsultuje sa Bakirom Izetbegovićem ili „bilo kojim bošnjačkim političarem“, otvara dovoljno prostora da nekadašnji krajiški komandant, koji važi kao častan čovjek i penzionisani oficir, razmisli o svojoj ostavci.

U suprotnom, nije nerealno očekivati da SBB i poslovično strpljivi ali energični Radončić upute zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, kojeg Jusić također nije konsutovao, da u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara otpočne proceduru smjene zamjenika ministra odbrane čiji su potpisi i nesnalaženje ozbiljno i s razlogom uznemirili javnost.

avaz.ba

Related posts