Održati nešto što je protustavno je ozbiljno ugrožavanje integriteta i suvereniteta jedne zemlje!

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS, jer diskriminira druga dva naroda u RS.

Vlasti iz Banja Luke ne žele prihvatiti odluku Suda, zbog čega je predsjednik RS Milorad Dodik pokrenuo referendum o ovom pitanju, a koji se dodržava danas.

Druga odluka Ustavnog suda bila je zabrana najavljenog referenduma, ali ni nju političari koji predvode bh. entitet Republiku Srpsku ne žele ispoštovati.

Danas su otvorena birališta, a Bošnjaci u manjem bh. entitetu ignorisat će ovu “priču” u skladu sa preporukama koje dolaze iz Federacije BiH.

Mnoge bošnjačke povratničke porodice u RS odlučile su danas napustiti svoje domove, a ovu nedjelju provest će u Federaciji. Dakle, skoro etnički čist RS po volji Dodika danas ovim referendumom osporava BiH, pravosuđe i Dejtonski mirovni sporazum.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za N1 potvrdio da su čelnici policijskih i obavještajnih struktura u zemlji u stalnom kontaku zbog sigurnosne situacije u BiH.

Ranije je rečeno da trenutno ne postoje indicije o incidentima i mogućem narušavanju sigurnosti.

Politički analitičar Almir Terzić mišljenja je da nakon današnjeg dana više ništa neće biti isto.

– Mislim da u Bosni i Hercegovini nakon ovog dana više ništa neće biti isto. Održati nešto što je protustavno je ozbiljno ugrožavanje integriteta i suvereniteta jedne zemlje. Domaće institucije su većinom učinile što su mogle. Najveći krivac je stoga OHR – istakao je Terzić.

Related posts