Odobren kredit IBRD-a od 58 miliona eura: Bit će sanirano 178 kilometara cesta u FBiH

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je danas kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) od 58 miliona eura (64,6 miliona američkih dolara) za Projekt modernizacije cestovnog sektora Federacije BiH.

Navedeni projekt, koji će biti sufinansiran od Evropske investicijske banke i Svjetske banke, je prva operacija Svjetske banke u prometnom sektoru u BiH od 2007., što odražava obnovljeni fokus na povezanost i jačanje ključne privredne infrastrukture kako zemlja napreduje ka pridruživanju Evropskoj uniji.

-Nedavnom sistematskom dijagnostikom zemlje utvrđeno je da su ulaganja u prometnu infrastrukturu presudna za rast i inkluziju Bosne i Hercegovine – kazala je Tatiana Proskuryakova, šefica ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

Veći pristup tržištima

Dodala je da bi kvalitetna, sigurna i efikasna cestovna mreža izvoznicima iz naše zemlje omogućila veći pristup tržištima, te bi poticala veću mobilnost radne snage i lakši pristup robama, uslugama ali i zapošljavanju i poslovnim prilikama.

Navedeni projekt ima za cilj da unaprijedi cestovnu povezanost i sigurnost za korisnike cesta na odabranim cestama, te da ojača kapacitete za održivo upravljanje magistralnom cestovnom mrežom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Bit će sanirano 178 km magistralnih cesta, uključujući tri tunela i devet mostova. Osim toga, izgradnjom novog pravca M17.3 (cesta Neum-Stolac) bi se trebao potaknuti rast u južnim dijelovima BiH kroz unaprijeđen pristup jadranskoj obali, čime će se jačati razvoj turizma i otvarati radna mjesta.

Pored infrastrukturnih radova, navedenim projektom će se podržati Javno preduzeće Ceste FBiH u njegovim nastojanjima da unaprijedi finansijsku održivost ovih i budućih ulaganja, te da prilikom projektiranja i građenja cesta na efikasan način uzima u obzir otpornost na klimatske promjene i cestovnu sigurnost, osiguravajući bolje razumijevanje potencijalnih osjetljivosti cestovne mreže na ekstremno vrijeme i klimatske promjene.

Omogućiti spašavanje života

-Ovim će se omogućiti Javnom preduzeću Ceste FBiH da utvrđuje i redovno provodi mjere koje bi mogle spasiti više života na cestama i osigurati funkcionalnost cesta čak i za vrijeme ekstremnih vremenskih uslova. Kako se i naš partner Javno preduzeće Ceste FBiH zalaže za izgradnju infrastrukture koja će biti u stanju da izdrži posljedice klimatskih promjena kao što su poplave koje mogu biti jače i češće se javljati, ovo je također bilo posebno naglašeno prilikom dizajna projekta – kazala je Liljana Šekerinska, viši specijalista Svjetske banke za transport i vođa projektnog tima.

Ovaj projekt je prva faza Programa modernizacije prometnog sektora BiH i implementirat će se u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovim Programom, organiziranim kao niz projekata, će se podržati dugoročni razvoj prometa u BiH na fleksibilan način, omogućavajući razvoj naknadnih faza u drugim dijelovima zemlje kako se budu otvarale tehničke i finansijske prilike, saopćeno je iz Svjetske banke.

(Faktor.ba)

Related posts