Odlomio se dio sedre: Ljudski faktor oskrnavio vodopad Kravice?

U ponedjeljak s vodopada Kravica odlomio se veliki komad sedre i pao u neposrednu blizinu ugostiteljskog objekta s južne strane rijeke.

Srećom, tog jutra još nije bilo turista ni kupača koji se obično na tom mjestu fotografiraju i kupaju, pa nije bilo tragičnih posljedica.

“Kad sam došao na posao, vidio sam mutnu vodu i nije mi bilo jasno od čega je takva jer nije bilo nekih kiša. Tek kad sam došao do objekta, vidio sam veliku gromadu koja je pala s vodopada”, priča Nikola koji je prvi došao do tog mjesta.

Prva sedra obrušila se u vodu 1963., i to je onaj kamen u središnjem dijelu vodopada koji je omiljeno mjesto kupačima i skakačima. I tada je bio snažan udar pod kojim je tlo podrhtalo, kako je rekla jedna žene koja je došla natočiti vodu.

Prije dvadesetak godina odlomio se još jedan dio na sjevernoj strani vodopada, a ni tada nitko nije bio u neposrednoj blizini, piše Večernji list. Razloge ove pojave vjerovatno bolje može objasniti struka, međutim, stari ljudi pričaju da sedra pada obično kad nakon malog vodostaja dođu kiše i velike količine vode koje osušenu sedru otežaju zbog čega pada u vodu.

To su uglavnom slučajevi kad je u pitanju “viša sila”, a ovaj najnoviji na Kravici bi mogao biti povezan s ljudskim “faktorom”. Naime, na tom dijelu do prije nekoliko godina nije nikad “padala” velika voda, a nakon “preusmjeravanja” dijela rijeke na tu stranu i sedra je “narasla” te se konačno i urušila.

fokus.ba

Related posts