Odlazak najboljeg košarkaša Evrope: Na današnji dan poginuo maestralni Dražen Petrović

Prije tačno 23 godine, 7. juna 1993., poginuo je Dražen Petrović, najbolji košarkaš Hrvatske i jedan od najboljih hrvatskih sportista svih vremena.

Petrović je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi. Spada u red najvećih hrvatskih sportaša svih vremena. Smatra se predvodnikom vala evropskih košarkaša u NBA ligi.

Svoju zavidnu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenke ubacio u igru, nakon čega je javnost prvi put bila upoznata s izvanrednim igračem koji će desetak godina poslije obilježiti evropsku i svjetsku košarku. Dražen je počeo igrati nakon što je starijem bratu Aleksandru dodavao lopte na njegovim treninzima.

Mada su se za punoljetnog Dražena borili mnogi klubovi iz bivše Jugoslavije, on je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat. Cibonu je odveo dva puta na tron Evrope, a u dvije sezone bio je i najbolji evropski igrač. Tada prelazi u Real Madrid, gdje njegov klub osvaja brojne trofeje.

U tom razdoblju Dražen je bio i vođa državne reprezentacije s velikim uspjehom; ističu se pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. i zlatna medalja na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989.

Draženovovu blistavu karijeru prekinula je saobraćajna nesreća u kojoj je Dražen izgubio život u 29. godini, u naponu svoje karijere. Njegova pogibija je odjeknula kao prava eksplozija u javnosti.

Za volanom je bila Draženova tadašnja djevojka, njemačka manekenka mađarskog porijekla Klara Szalantzy, a u automobilu se nalazila i turska košarkašica Hilal Edebal koja je zavrsila s teškim povredama mozga; poginuo je samo Dražen.

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu otvoren je muzej i memorijalan centar “Dražen Petrović”, uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime.

Tokom Evropskog prvenstva u košarci 18. septembra 2013. Dražen Petrović izabran je za najboljeg evropskog košarkaša svih vremena u izboru koji je organizirao portal posvećen košarci HoopsHype.com.

Prisjetimo se 35 situacija u kojima je Petrović briljirao.

Related posts