ODGOĐEN SUMMIT DUŽNOSNIKA BEOGRADA I PRIŠTINE U PARIZU

Summit u Parizu, na kojem su se početkom jula trebali sastati najviši predstavnici Srbije i Kosova uz posredovanje predsjednika Francuske Emanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, odgođen je, objavio je u petak Deutsche Wele (DW), pozivajući se na službu za medije njemačke vlade.

– Tačno je da će sastanak najavljen za 1. juli biti odgođen – navodi se u odgovoru press službe njemačke vlade na upit DW-a.

Dodaje se da “Njemačka i Francuska ostaju u bliskom kontaktu s Kosovom i Srbijom”, uz napomenu da ta služba vlade u Berlinu “u pravilu ne prenosi informacije o kontaktima na radnoj razini”.

Da je susret dužnosnika Beograda i Prištine u Parizu definitivno odgođen, objavio je i ruski portal Sputnjik pozivajući se na pariške diplomatske krugove.

Mogućnost otkazivanja skupa ranije ove sedmice najavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić uz “99 posto sigurnosti” uvjeravajući srbijansku javnost da albanska strana nije sprema za dijalog.

Prije nego su stigle vijesti o otkazivanju skupa u Parizu, glasnogovornica šefice eurodiplomacije Federicke Mogherini Maja Kocijančič poručila je u petak prištinskim medijima da se Priština i Beograd moraju čim prije vratiti za pregovarački stol i postići sveobuhvatni, pravno obvezujući sporazum o punom normaliziranju odnosa.

Related posts