Odbačen izvještaj o radu “Unsko-sanskih šuma”: Na bolovanju bilo 236 radnika

Vlada USK odbacila je izvještaj o radu preduzeća “Unsko-sanske šume” zbog nepravilnosti u zakonitosti rada ovog javnog preduzeća. Prema riječima Huseina Rošića, premijera USK, ovo preduzeće, koje gazduje cjelokupnim šumskim fondom tog kantona, ostvarilo je u protekloj godini dobit od svega 500.000 KM, dok je u istom periodu zabilježen pad proizvodnje od 30 posto.

“Ako se ima u vidu da je ta dobit prethodnih godina redovito iznosila između tri i četiri miliona KM, opravdano je postaviti pitanje efikasnosti rada sadašnjeg menadžmenta”, istakao je Rošić. Prema njegovim riječima, u proteklih godinu dana u tom preduzeću usvojena su zakonska akta koja menadžmentu daju mnogo veću slobodu odlučivanja i rada nego što je to ranije bio slučaj. “Oni nemaju gotovo nikakvu obavezu da osnivaču dostavljaju planove i izvještaje o radu, što otvara prostor za zloupotrebe i malverzacije.

Odlučni smo da takvo stanje mijenjamo”, istakao je Rošić. Naglasio je da je u poslovanju ove firme primjetan veliki javašluk, što se najbolje ogleda u informaciji da je prošle godine čak 236 radnika bilo na bolovanju. Dodao je da će Vlada USK insistirati na odgovornosti aktuelnog menadžmenta preduzeća za loše poslovne rezultate, istakavši da su “Unsko-sanske šume” postale poligon za zapošljavanja političkih i podobnih, a ne stručnih kadrova. Dobri poznavaoci političkih prilika u USK smatraju da su aktuelni postupci Vlade motivisani političkom borbom za preuzimanje uticaja nad tom firmom. Naime, aktuelnu upravu “Unsko-sanskih šuma” mahom čine kadrovi A-SDA, političke partije koja je nedavno, nakon formiranja nove parlamentarne većine u Skupštini USK i izglasavanja novog saziva Vlade, iz pozicije prešla u opoziciju.

nezavisne

Related posts