Od 1. januara skuplji tehnički pregled vozila

Od 1. januara 2017. na području Federacije BiH započela je primjena Pravilnika o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila u stanicama za tehnički pregled.Prosječna cijena tehničkog pregleda koja se godinama nije mijenjala, ovim pravilnikom povećana je za značajan iznos zbog poskupljenja ove vrste kontrole. Eko test koji je dosad za sva vozila koštao oko 6 KM, višestruko je poskupio i sad iznosi od 22 do 36 maraka ovisno o vrsti pogonskog goriva.

Vlasnike vozila s benzinskim motorom, ovisno o postojanju ili ne katalizatora ispušnih plinova, kao i sonde za eko test, tehnički pregled od prvog janura koštaće više za 22, odnosno 32 KM. Sva vozila koja imaju bilo kakav dizelski motor, umjesto dosadašnjih 5.80 maraka platiće 36 KM.S obzirom da u BiH tzv.”dizelaši” dominiraju, za mnoge vozače to je značajno poskupljenje koje će ih dočekati prilikom registracije.

Novim pravilnikom i višim cijenama registracije za starija vozila koja su veći zagađivači okoliša i ekološki neprihvatljiviji trebao bi se ostvariti cilj manjeg zagađenja okoliša koji direktno utiče na zdravlje ljudi.

Iako je eko test obavezan, njegovi rezultati neće uticati na prolaznost vozila na tehničkom pregledu i to do 2020. godine do kada traje prelazni period ispitivanja ispušnih plinova.Vozači su bez obzira na to dužni platit ovo testiranje, koje će za 3 godine biti redovna komponenta svakog tehničkog pregleda. Iz nove cijene 90% ostaje stanicama za tehnički pregled dok je ostatalo raspoređeno između nadzornih institucija i budžeta kantona i FBiH.

/rtvusk

Related posts