Objavljivanje fotografija na Facebooku sa godišnjih odmora privlači provalnike u vaš stan

Iz bosanskohercegovačkih policijskih stanica apeluju da građani zaštite svoju imovinu prije odlaska na godišnje odmore. Vrijeme je kada lopovi vrebaju svaku priliku. Privatna imovina će biti sigurnija ukoliko uz policiju, na zaštiti budu radili i vlasnici.

Evo nekoliko savjeta koje su građanima uputili iz Centra javne bezbjednosti Doboj:

– Kako bi se zaštitili od provalnika i svoje domaćinstvo učinili sigurnijim građanima savjetujemo da za vrijeme odsustvovanja iz stana ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne. Takođe, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, sanduke i slične predmete koji bi zlonamjerniku omogućili lakši pristup objektu – savjetuju iz dobojske policije.

– Vrijednosti (novac, nakit i druge vrijedne predmete) treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja. Dragocjenosti i novac se ne ostavljaju u kući na tzv. „skrivenim mjestima“, jer i provalnicima su takva mjesta poznata. Dobro je obezbjediti fotografije vrijednijih predmeta radi prepoznavanja, ukoliko dođe do izvršenja krivičnog djela.

Iz policije savjetuju da ključeve od stana takođe ne treba ostavljati na „skrivenim mjestima“, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče kako se ne bi stekao utisak da u kući ili stanu niko ne boravi.

Na društvenim mrežama ne treba ostavljate poruke o svom odsustvu, obavjestiti lično samo one koje je neophodno.

– Radi sprečavanja eventualne krađe vozila građanima preručujemo da uvijek kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor i izvade ključ iz kontakt brave, te da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršioca.

Iz policije podsjećaju da je zaštita od kriminala umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzmu određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom, prenosi Patria.

Related posts