Objavljen program 14. godišnjeg bh. filmskog festivala u New Yorku

Komisija za izbor filmova za Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku objavila je izbor filmova za 2017. godinu. Na festivalu će biti prikazano ukupno 13 filmova, uključujući i 6 filmskih panela za diskusiju i razgovore sa režiserima, od srijede, 12. aprila do subote 15. aprila u dva kina na Manhattanu.

BHFF će početi sa specijalnom prezentacijom u srijedu, 12. aprila, uključujući specijalno prikazvanje i panel diskusiju u historijskom Anthology Film Archives kinu, da bi se nakon toga prebacili u SVA Theatre za tri uzbudljive noći festivalskog 2017. takmičarskog programa, događajima sa režiserima i puno više.

Ove godine filmski program je izuzetno raznolik a obrađuje nekoliko važnih socijalnih i kulturoloških tema, uključujući teme o ekonomskoj nestabilnosti, filmove o osobama sa posebnim potrebama, diskriminacije među spolovima, kao i kontinuirane težnje za prevazilaženje ratne zaostavštine. BHFF će prikazati i radovve inovativnih mladih režisera zajedno sa poznatim regionalnim ličnostima uključujući i radove oskarovca Danisa Tanovića te legendarne glumice Mirjane Karanović.

Od 12. aprila u Anthology Film Archives festival će prezentirati specijalno vantakmičarsko prikazivanje filma “Album” Branka Ištvančića koji prikazuje ostavštinu ratova na Balkanu prikazujući sjećanja kroz fotografije koje su nastale tokom rata, a nakon prikazivanja će uslijediti i panel diskusija o temi post-jugoslovenske kinematografije.

Takmičarski dio programa će se održati u SVA Theatre u četvrtak, petak i subotu od 13.-15. aprila u sklopu koga će se prikazati 4 igrana, 4 kratka i 4 dokumentarna filma.

Filmovi koji budu prikazani u takmičarskom programu 14. godišnjeg BHFF-a nominirani su da osvoje nekoliko priznanja uključujući Zlatnu jabuku nagradu publike i žirija.

U 2017. godini BHFF će prvi put predstaviti i novu nagradu publike za najbolju glumu, nagradu glumcima ili glumicama u glavnim ili sporednim ulogama u kratkom ili igranom filmu, sopćeno je iz BHFF-a.

Related posts