Obilježena godišnjica sloma “Spržene zemlje”: Bihaćkom okrugu bila namijenjena sudbina Srebrenice

Na današnji dan prije 21 godinu, 23.jula 1995. na području Krivaje, Šturlića, Tržačkih Raštela i Bugara slomljena je jedna od najjačih ofanziva agresora „Spržena zemlja“ i kojom je Bihaćkom okrugu bila namijenjena sudbina Srebrenice. Pješačkim pohodom mira „Stazama komandanta Nijaza Begića“, te obilaskom spomen-obilježja i susretom preživjelih branilaca večeras u Krivaji podsjetiće se na herojsku borbu pripadnika Petog korpusa Armije BIH i odbranu Bihaćkog okruga.

„Ovaj pohod radimo da bi pokazali težinu svega onoga što se dešavalo, kako je bilo kada su nas tukli tenkovi i haubice“, kaže Jasmin Nadarević, predsjednik JOB Unija veterana USK iz Cazina.

Cijeli je juli te godine obilježen je operacijama agresora na Bihaćki okrug. Snage srpske vojske tzv. SAO Krajine, Republike Srpske i tzv Autonomne pokrajine „Zapadna Bosna“ – njih petnaestak hiljada, između 19. i 23.jula u akcijama „Mač“ i „Štit“ pod komandom „Pauka“ gotovo su sve pržili pred sobom na pravcu Izačić-Šturlić, Tržačka Raštela-Johovica-Skokovi-Pećka brda-Vrnograč-Bužim. Ofanziva je zaustavljena u Krivaji i od 40 tenkova sa kojima je napadao agresor uništeno je sedam, jedan je zaplijenjen.

„Teško je to bilo gledati, pogibije, ranjavanja. Svugdje je bilo teško i svima nama, ne samo meni, svima“, sjeća se Mehmed Muharemović, bivši pripadnik 517. brigade 5. korpusa.

U herojskoj borbi i odbrani život je izgubio i načelnik Štaba 517. brigade Nijaz Begić–Keso.

Herojstvom branilaca razbijena je namjera agresora. Zato danas, 21 godinu kasnije svjedočenje i priča o odbrani ovoga kraja, koja zapravo nikada neće do kraja biti ispričana.

rtvusk

Related posts