Obilježena 75.godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

U bihaćkoj mjesnoj zajednici Kulen Vakufu danas je u prisustvu gradskih vlasti i mještana obilježena 75 godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline. I ove godine mještani Kulen Vakufa i Orašca, predstavnici Islamske zajednice BiH i bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević, prisjetili su se stradanja preko 2.000 Bošnjaka koji su u period od 4.do 7. septembra 1941.godine na najbrutalniji način ubijeni od strane tzv. ustanika iz okolnih naselja.

Ističući da je Ljutočka dolina dva puta preživjela genocide u 50 godina , gradonačelnik Emdžad Galijašević, kazao je da se zbog skrivanja istine , genocid na Bošnjacima ponovio se 1992.godine , te smo dodaje Galijašević, ponovo smo tražili svoje najmilije po masovnim grobnicama poput Golubnjače, Tihotine iBezdane.

„Na bazi istine možemo i moramo graditi budućnost i hvala profesorima Begiću i Demiroviću što pišu o zločinima i na taj način ne dozvoljavaju da se zaboravi istina. Mi tim pisanjima ne šaljemo poruke mržnje, ali nećemo dozvoliti da ponovo budemo žrtve genocida. Moramo pomoći ovim ljudima da žive i da se prisjećaju svojih najmilijih koji su stradali samo zato što su Bošnjaci. I moja porodica stradala je te 1941.godine , odnosno moja nana je zaklana u Kulen Vakufu i ovo moramo obilježavati, ali nas treba biti daleko više na ovim događajima“- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Nakon što je položeno cvijeće i proučena Fatiha nevino ubijenim, održan je kratki historijski sat na kojem dr. Mujo Begić, prenio dio svjedočenja i historijskih činjenica vezanih za stradanja Bošnjaka septembra 1941.godine.

„Premda do danas nije utvrđen tačan broj ubijenih Bošnjaka 1941.godine podaci govore o oko 2300 mještana Ljutočke doline. Ovaj zločini srpskih “ustanika“ sistemski su zataškavani i nikada nisu u potpunosti sagledani njhov obim i veličina zločina. Ubijani su svi bez obzira dali su djeca, žene, starci ili komunisti. U ubijanju, pljačci i paležu nisu učestvovali samo odrasli ustanici već i žene, pa i djeca, ubijajući žene, trudnice i djecu „- kazao je dr. Begić.

Related posts