Obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici, ukop 127 žrtava protekao mirno i dostojanstveno

Više od 50 autobusa koliko ih je danas stiglo iz više desetina bh. gradova odlaze iz Potočara, a prema izlazu su se formirale velike kolone vozila. U kolonama se čekalo i do sat vremena, a sve su regurirali pripadnici MUP-a RS.

Među prvima je Potočare napustio Čedomir Jovanović koji je danas prilikom posjete Komemorativnoj sjednici kazao kako u Srebrenicu nije kasno doći ni nakon 21 godinu. Nakon njega Potočare su napustile i ostale zvanice.

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, prvi se obratio na današnjoj komemoraciji ubijenim Srebreničanima istaknuvši da je genocid u Srebrenici tamna mrlja na savjesti cijelog svijeta. Obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je rekao da je teško na ovom mjestu bola i pitanje pronaći riječi kojima bi se opisala bol koja se osjeća među bijelim nišanima srebreničkih žrtava.

Srebreničke majke, kćerke i supruge danas su nerado govorile o velikoj boli koju osjećaju dok ukopavaju najmilije. Sa suzama u očima oprostile su se od njih i pozdravili ih na vječni počinak u zelenoj dolini bijelih nišana.

Srebrenicu su danas osim porodica žrtava, visokih zvaničnika i učesnika Marševa mira, posjetile i brojne organizacije iz zemalja regiona. Među njima su bile i Žene u crnom iz Beograda koje su svojim dolaskom željele odati počast nevino stradalim u Srebrenici 1995. godine.

Program u Potočarima završen je klanjanjem dženaze i ukopom žrtava, tako da je većina ljudi napustila prostor oko Memorijalnog centra u Potočarima. Neki su došli u Srebrenicu kako bi obišli grad ili posjetili rodno ognjište.

Za sigurnost su bili zaduženi službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA, OSA, MUP-a FBiH, MUP TK, Policija Distrikta Brčko, MUP RS, Granična policija, ICITAP, EUFOR te LOT Bratunac.

Podsjećamo, nekoliko hiljada građana Bosne i Hercegovine i svijeta danas su ispratili 127 tijela likvidiranih Srebreničana. Od 127 tijela samo njih 11 su kompletna, 12 žrtava ubijeni su kao djeca, od kojih je najmlađe imalo samo 14 godina. Najstariji ubijeni imao je 77 godina.

klix.ba

Related posts