Obilježen dan oslobođenja i Dan MZ Kulen Vakuf

Obilježavanje 15.septembra kao dana oslobođenja Kulen Vakufa ratne 1995.godine od strane pripadnika 5.korpusa Armije R BiH obilježava se kao dan mjesne zajednice Kulen Vakuf. Tim povodom u Vatrogasnom domu u Kulen Vakufu prikazivanjem dokumentarnog i prigodnim obraćanjima obilježena je 21.godišnjica oslobođenja ovog bihaćkog naselja koji je zajedno sa ostalim naseljima Ljutočke doline prošao golgotu i stradanja za vrijeme agresije na BiH. Čestitajući mještanima dan oslobođenja Hamdija Adbić- Tigar, ratni komadant 502.Viteške brigade u svom obraćanju kazao je da su mještani Kulen Vakufa ali i cijele Ljutočke doline preživjeli tri puta u posljednjih stotinu godina zločine i ubistva , dodavši da se više nikad ne smje dozvoliti da se i četvrti put Bošnjaci ubijaju od strane komšija.

Ističući da zločini koji su počinjeni nad stanovnicima Ljutočke doline nikada se ne smiju zaboraviti i o njima treba pisati i stalno govoriti, Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća u svom obraćanju kazao je da su mještani Kulen Vakufa za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata dali veliki doprinos u odbrani grada Bihaća, a kasnije i oslobađanju Unsko-sanskog kantona.

„Nema mjesne zajednice u gradu Bihaću koja je dala ovoliki doprinos i žrtvu u proteklom ratu kao što je to Kulen Vakuf i ovi momci koji su dali živote za svoj grad i svoju državu obavezali su nas da nikada ne odustanemo od ulaganja u ovaj kraj koji je proteklih 40.godina zaboravljen od svih vlasti. Zato smo u protekle četiri godine u Ljutočkoj dolini realizirali skoro 1,5 miliona KM infrastrukturnih projekata, a ono na što sam posebno ponosan jeste činjenica da smo našim srednjoškolcima obezbijedili besplatan prevoz „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Related posts