Obilježavanje 24-te godišnjice bitke za Crkvinu

Tradicionalnim takmičenjem u ulovu ribe udicom na plovak u Bosanskoj Otoci počinju aktivnosti vezane za obilježavanje 24-te godišnjice bitke za Crkvinu.

“U slobodi da živite život smo dali sačuvajte nam Bosnu da uzalud nismo pali” riječi su ispisane na spomen-ploči osmorici Otočana koji su život izgubili tokom bitke za Crkvinu i Stražbenicu.

Oslobođenje tih strateških kota koje je agresor zaposjeo u drugoj polovini maja 1992. godine i svakodnevno sa njih sijao smrt po Bosanskoj Otoci, obilježiće se učenjem tevhida i nizom drugih aktivnosti. Prošle su 24 godine od prve veće ratne operacije koje su izvele jedinice tadašnje TO Bosanska Krupa iz sastava Odreda Otoka.

Tog 3. augusta 1992. godine, stotinjak najodvažnijih Otočana krenulo je na Crkvinu kako bi uništili agresorsko artiljerijsko gnijezdo. Plan je bio da se to područje zadrži i brani kako bi se izbjegle svakodnevne pogibije civilnog stanovništa u Otoci.

Ova operacija je u svom poetku imala izvrstan uspjeh, ovladano je Crkvinom i Stražbenicom, a daleko brojniji neprijatelj natjeran je u bijeg.

Artiljerijske cijevi su okrenute prema položajima agresora i po prvi put su i oni mogli osjetiti dejstvo artiljerije. Međutim, daleko jači neprijatelj brzo se konsolidovao i snažno uzvratio pa su borci Otočkog odreda, kojima je ovo bio prvi vatreni okršaj, bili primorani na povlačenje. U ovoj bici smrtno je stradalo osam pripadnika Otočkog odreda, a njih dvadeset sedam je ranjeno.

Ovom je bitkom prvi put neprijatelju pokazana odlučnost, hrabrost boraca za slobodu i činjenica da se i slabije naoružani pripadnici OS BiH mogu boriti protiv agresora.

Prema protokolu u tri dana od 01. do 03. augusta održavaće se i tradicionalni skokovi sa otočkog mosta u rijeku Unu kao i malonogometni turnir na Crkvini. Trećeg avgusta pred duše bosanskih Šehida učiće se tevhid na platou pored spomen-obilježja na Crkvini.- piše radiobk.

Related posts