Obilaskom spomen-obilježja, spomen-soba i šehitluka obilježen Dan 511. slavne bbr.

Dvadeset i četiri godine je prošlo od kako je zvanično formirana 111. bosanskokrupska pješadiska brigada, a koja je kasnije preimenovana u 511. brdsku brigadu da bi joj u decembru 1993. godine dodijeljen epitet „slavna“. Svaki 1. septembar u posljednje 24 godine pa tako i ovaj je poseban dan u kojem se slavi ali i sjeća na najbolje sinove naše domovine koji su dali svoj život za slobodu koju uživamo.

Tako je bilo i danas. Veliki broj poštovalaca djela koja je uradila 511. slavna brdska brigada okupio se prvo na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi gdje je uz Počasni vod Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prvo proučena Fatiha.

Prisutnim se obratio prvi komandant 511. slavne brdske brigade Ismet Mujanović. On je podsjetio na teške dane formiranja brigade i naglasio potrebu čuvanja tradicije te prenošenja istine o herojskoj borbi ove brigade na mlađa pokoljenja.

Potom je cvijeće na spomen-obilježje položila delegacija Općine Bosanska Krupa koju je predvodio načelnik Armin Halitović a u kojoj su još bili predsjedavajući OV Ćazim Kasić i zamjenik predsjedavajućeg Hasan Komić.

Ispred Vlade Unsko-sanskog kantona cvijeće je položio ministar za pitanja boraca Dževad Malkoč a potom su cvijeće položili članovi boračkih populacija, pripadnici komande 511. slavne bbr. i stranačke dekegacije SDA, ASDA, SDP i Saveza za bolju budućnost, te članice Udruženja „Behar“ iz Bosanske Krupe. Ovom svečanom činu prisustvovali su i učenici Druge osnovne škole iz Bosanske Krupe.

Kod spomen obilježja u Bosanskoj Otoci delegacije su sačekali učenici Osnovne škole „Otoka“ a prisutnim se prvo obratio Mujo ef. Ćehić. On je istakao značaj slavljenja naših velikih datuma i pobjeda, podsjetio na moguće opasnosti koje prijete i zamolio za zajedništvo barem kada je u pitanju opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

O ratnom putu je govorio komandant 2. bb a potom pomoćnik za moral 511. slavne Đemaludin Čaušević. Delegacije su nakon toga zajedno položile cvijeće i proučile Fatihu a po prvi put na ovaj dan je zvanično upriličen i obilazak šehidske spomen-sobe u Bosanskoj Otoci gdje je domaćin bila Enisa Sivić, zamjenica predsjednice OOPŠ i PB Bosanska Krupa.

Nakon Bosanske Otoke delegacije u nešto manjem broju su se zaputile na šehitluke u Jezerskom. Na ovom mjestu kratko je govorio ratni starješina Komande 511. slavne Husein Ramić. Rekao je da ovakva mjesta nisu za velike govore već da je na ovakvim mjestima najbolje zašutjeti ali je konstatovao da bi na mjestima gdje su sahranjeni pripadnici 511. slavne trebalo biti više mladih kako bi ih ovakva mjesta upozaravala na ono što je dato za slobodu i upozoravalo da nam se zlo ne ponovi. Zajedno sa svim delegacijama Fatihu je proučio glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Krupa Hazim ef. Muzaferović.

I našehitlucima u Pištalinama delegacije je dočekao imam iz džemata Oraščani. On je u svom obraćanju zamolio da se žrtve ne zaborave i podsjetio na sve ono što se trenutno događa u našem okruženju. Slično je govorio i ratni komandant Emir Kliko. Kazao je da su borci 511. slavne dokazali da nerješivih situacija nema i da se poneka bitka izgubiti može ali rat nikako.

Nakon polaganja cvijeća na ovim šehitlucima delegacije su potom obišle i spomen-sobu u Pištalinama a nastavak obilježavanja Dana 511. slavne zakazan je za 17.00 sati kada će se kod Doma kulture u neformalnom druženju sastati borci i starješine 511. slavne bbr.

Related posts