Novi rekord na blagajnama svjetskih bioskopa

Svjetske kinosale su u 2016. ostvarile rekordnu zaradu od 38,6 milijardi dolara, mada je ona izvan Sjeverne Amerike prvi put u zadnjih dvanaest godina slabija zbog pada prodaje u Kini.

Skroman rast od jedan odsto u 2016. potakli su spektakli poput “Kapetana Amerike: Građanski rat” i “Rogue One: Priča iz ratova zvijezda” u poređenju s godinom ranije, kada je već bio zabilježen istorijski rekord, objavilo je u srijedu Američko filmsko društvo (MPAA).

“U Sjedinjenim Državama i u Kanadi glavni pokazatelji govore da bi budućnost mogla biti još bolja, s većim brojem mlađih posjetioca i pripadnika manjina”, rekao je Kris Dod Dod, direktor MPAA-e, grupe za pritisak koja okuplja šest najvećih holivudskih studija. Lani su prihodi u Sjevernoj Americi porasli na 11,4 milijarde dolara, što je povećanje od dva odsto na godišnjem nivou, s 246 miliona ljudi koji su pogledali barem jedan film u kinosali, navodi se u godišnjem izvještaju MPAA-e.

Zarada od ulaznica izvan Sjeverne Amerike bila je 27,2 milijarde dolara, manje nego godinu ranije kada je iznosila 27,3 milijarde, zbog naglog pada prodaje u Kini koja je godinama bilježila rast – +49 odsto u 2015.,ali je u 2016. pala za jedan odsto, na 6,6 milijardi. Tako je lani udio prihoda izvan Sjeverne Amerike u ukupnim prihodima bio gotovo 75 odsto, a prije deset godina je bio 63 odsto, piše dnevnik Los Angeles Times.

(hrt.hr)

Related posts