Novi oblik kriminala i u BiH: Pripazite s kim komunicirate na internetu!

Prije nekoliko dana grupa prijatelja iz Mostara odlučila je upoznati neke nove ljude na internetskim portalima za upoznavanje, prvenstveno iz Finske, u koju planiraju ići iduće godine na putovanje.

Na kraju su ostali nemalo iznenađeni kad su shvatili da se iza više servisa za upoznavanje kriju servisi koji osim za komunikaciju služe i za eksplicitna druženja.

“Naišli smo na više obnaženih osoba koje su bez imalo zadrške pozdravljale i željele uspostaviti komunikaciju. Bilo je tu i žena i muškaraca”, govore za Večernji list BiH.

Ono što je još gore, uz video uživo kod pojedinih stajalo je i ime države, a u tri slučaja naletjeli su na “egzibicioniste” iz BiH.

“Ostali smo zaprepašteni jer smo ulazili u više stranica koje omogućuju upoznavanje i komunikaciju s drugim ljudima.” Iz Finske, gdje su planirali upoznati nekog prije putovanja iduće godine, nisu nikog pronašli, ali tvrde da neće odustati. A stranice na koje je skupina naišla, za one koji se na egzibicionistički način služe njima, vrlo lako mogu postati najgora noćna mora.

Naime, osoba s druge strane ih snimi i onda im pošalje snimku sa zahtjevom, a ako osoba to ne ispoštuje, onaj ko ima njihovu snimku prijeti da će je poslati obitelji i reći što radi u slobodno vrijeme. Ubrzo se dogovara iznos i snimka nestaje. U okruženju su česta meta i bh. egzibicionisti. U susjednoj Srbiji ima još metoda za ucjenu, a meta su najčešće oženjeni muškarci. Prevarantice ih zavedu tako da im oni počnu vjerovati.

“Naime, one stupaju u kontakt s muškarcima, ako je moguće s onima koji su u braku, i započinju konverzaciju porukama. U početku je ta konverzacija normalna, upoznavanje, prijateljstvo… Za to vrijeme, ona prikupi ostale njegove kontakte (članove obitelji, prijatelje na Facebooku). Zatim ga počne zavoditi i slati sve lascivnije poruke.”

Prema riječima stručnjaka za cyber-kriminal i načelnika Odjela za visokotehnološki kriminal u susjednoj Srbiji Saše Živanovića, to je trenutak kada počinju problemi. “Ona šalje lascivne poruke, muškarac odgovara. Ona se obnaži pred kamerom, zatim to traži i od njega. A na to većina muškaraca bez razmišljanja pristaje, što je mamac za iznudu”, govori Živanović.

Eksplicitne snimke motiviraju djevojke da počnu s tužnom pričom muškarcima… novac im treba za majku, oca, brata, sestru… “Nijedna prevarantica u početku izravno nije ucjenjivala svoje žrtve za novac, nego započne priču o bolesti nekog bliskog. Traže nekoliko tisuća eura, a problem nastaje kad žrtva to odbije”, priča Živanović, a jedan je muškarac platio čak pet tisuća eura da prikrije što je radio.

Cyber-stručnjaci upozoravaju ljude da ne budu naivni, da se zaštite i paze s kim komuniciraju na društvenim mrežama i ne nasjedaju na nemoralne ponude i zahtjeve.

Related posts