Novakovići u braku 65 godina: Radojka ga udarila preslicom i zbog toga je oženio

Cvijetin (83) i njegova supruga Radojka (85) Novaković iz Velike Obarske kod Bijeljine već 65 godina dijele zajedničku životnu sudbinu i uspješno savladavaju sve “scile i haribde” bračnog života.

Cvijetin, poznatiji po nadimku Cico, rado se sjeća svoje mladosti i te davne 1951. godine, kada je upoznao Radojku.

– Bilo je to vrijeme ašikovanja. Uz djevojke su obično sjedile starije žene, a mi momci priključivali bismo se i birali za sebe djevojku. Mene i Radojku upoznala je jedna moja rođaka, na nekoj igranci. I majka mi je tada govorila da mi je vrijeme za ženidbu, pa nisam puno ni oklijevao – kaže u šali Cico.

On kaže da je za njihovu vezu bila presudna preslica i vreteno.

– Radojka je prela neku vunu. Vreteno u jednoj ruci, preslica za pojasom. Kako se okrenula, udarila me tom preslicom i to je, izgleda, bilo presudno – priča Cico.

Cvijetin veli da se oženio sa 18 godina, te da je, po njegovom odlasku u vojsku, Radojka ostala sa njegovim roditeljima u kući. Malo bi, kaže, djevojaka danas tako postupilo.

– Uzeli smo se uoči Ognjene Marije. Išao sam s ocem na mirbu. Mlada je, moram priznati, bila neodlučna, hoće-neće, i na kraju je, ipak, pristala da se uda. Dok se nisam oženio, mislio sam da nema bolje od moje Radojke, međutim, kada sam došao iz vojske,shvatio sam da ima još dobrih i lijepih djevojaka – nastavlja Cvijetin u šaljivom tonu.

On je dugo radio kao zidar. Gradio je kuće i često bio odsutan od svoje porodice. Ipak, ističe da Radojka nikada nije bila ljubomorna na njega, niti je bilo nesporazuma. Radojka već dvadesetak godina muku muči sa kičmom i sporo se kreće. Cvijetin još sjeda na traktor, ore i obrađuje njivu, sije žitarice i povrće. Iako je i on imao ozbiljnih zdravstvenih problema nakon jedne povrede, kaže da se ne predaje.

(Lj.Lj./Faktor.ba)

Related posts