Nova hapšenja članova grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine

Banjalučka policija privela je večeras dvije osobe koje su se, dajući podršku grupi „Pravada za Davida“, okupile na glavnom trgu, te odbile naređenje da se raziđu.

Nakon što su sa upaljenim svijećama i večeras stajali u dvorištu banjalučke pravoslavne crkve, jedan broj članova „Pravde za Davida“ krenuo je potom ka Trgu Krajine, gdje su im krajem godine zabranjena okupljanja.

Pripadnici uniformisane policije su saopćili da se ne mogu zadržavati na tom mjestu, ali su oni, uz negodovanje odbili da se udalje, te ih je policija privela.

Sinoć su na tom mjestu svojim tijelima članovi ove grupe formirali srce, aludirajući na “Davidovo sce”, oko kojeg su se okupljali tokom osam mjeseci prošle godine.

Večeras je 302 dan kako su se okupili tražeći istinu i pravdu u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

Banjalučka policija je, 31.decembra, zbog, kako je tada saopćeno, učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprečavanja normalnog odvijanja saobraćaja te nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju RS, zabranila sva javna okupljanja grupe ”Pravda za Davida”.

Iz Policije su tada najavili da će okupljanja biti spriječena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a učesnici će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

 

Izvor: vijesti.ba

Related posts