Nova farmaceutska afera na USK-u

Na pomolu je nova “afera farmaceuta” na USK-u, a ono što je najinteresantnije i goruće u cijeloj situaciji, je to da su akteri nove afere upravo oni iz stare, koji su bili uhvaćeni u kriminalnom djelovanju, aludirajući pri tome prvenstveno na zadnju aktualnu aferu s prepravljenim receptima koji su uredno slani i naplaćivani od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

Čisto da podsjetimo, naš Centar za novinarstvo je upravo i otkrio i prethodnu aferu sa receptima na USK-u.

Ovaj put sumnjive aktivnosti preusmjerene su na preuzimanje prava upravljanja Gradskim apotekama u Bihaću, koje datiraju još iz 1941 godine.

Radi se o grupaciji Europharm/Kovačević/Alagić, koja je prethodno prema navodima sumnje, fiktivnim zaduživanjem Gradskih apoteka u iznosu preko 1 milion KM prema dobavljačima, među kojima se na prvu simptomatično ističe UNA Farmacija (iznos zaduženja prema sudskim dokumentima cca. 250.000 KM), a koja je u vlasništvu bivšeg supruga sadašnjeg najvećeg potražioca, mr.ph. Aide Alagić, vlasnice grupacije Europharm/Alagić/Kovačević.,a koja je doslovno uz pomoć određenih pravosudnih mahinacija, uzurpirala poslovne prostorije Gradskih apoteka u Bihaću, te za pultom iste, prodaje lijekove.

Brojni zdravstveni radnici i građani sa kojima smo razgovarali, vidno su razočarani u cjelokupnu situaciju u zdravstvu USK-a, ali ujedno i u strahu da će doći do monopolizacije tržišta, gdje se jedna farmaceutska grupacija dovodi u pogodan položaj, da pored svojih privatnih apoteka, upravlja i sa Gradskim apotekama, te da na taj način direktno i doslovno vrši potpunu kontrolu nad cijenama na  tržištu lijekova.

Pomenuta grupacija je u proteklih mjesec dana, navodno već pokušala oštetiti trenutnu konkurenciju na tržištu uvođenjem bonova, no međutim, blagovremena zajednička reakcija ostalih farmaceuta na USK-u je makar na kratko spriječila pokušaj neviđene tržišne otimačine.

Novinari koji su posljednjih dana boravili u Bihaću, najavljuju novu farmaceutsku aferu, koja će i ovaj put dokumentovano otkriti nezakonite radnje u ovom zdravstvenom sektoru na području Unsko-sanskog kantona.

 

bos-petrovac.ba

Related posts