Njemački mediji o Arapima: Bosanska ljetna ‘bajka’ koja baš ne usrećuje

Na obroncima oko Sarajeva i okolnim brdima, gdje su tokom proteklog rata bile utvrde Karadžićevih snaga, nastaju ‘gated communities’ – zatvoreni stambeni kompleksi sa prodavnicama, bazenima i svim drugim propratnim sadržajima

Štampa na njemačkom piše o arapskim turistima u BiH. Četvrtina njih preko firmi kupuje nekretnine. B

Neue Zürcher Zeitung piše: “Uspješne privredne vijesti iz BiH rijetko stižu. Privatizacija državne imovine traje cijelu vječnost, investiciona klima opterećena je birokratskim preprekama i korupcijom. Velika stopa nezaposlenosti tjera mlade u inostranstvo. Stoga sve veća omiljenost ove zemlje – bogate prirodnim ljepotama – među arapskim turistima, njenim stanovnicima vjerovatno izgleda kao božji dar koji je pao s neba.

Od januara do jula ove godine je Turistička zajednica Sarajeva registrovala dolazak 13.000 turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je duplo više u odnosu na proteklu godinu. Poređenja radi, 2010. godine zabilježen je dolazak manje od 100 arapskih turista u BiH, zemlju u kojoj su polovina stanovništva muslimani. I Saudijci i Kuvajćani također cijene čist vazduh i za njih prijatne ljetnje temperature u BiH. Pored toga, oni se na Zapadnom Balkanu mogu odmarati po vrlo povoljnim cijenama. Za arapski srednji sloj koji sebi ne može priuštiti odlazak u Ženevu je to dobar argumenat. Gosti, međutim, očekuju uslugu po mjeri: objed bez svinjetine i alkohola. Restorani zato privlače goste natpisima na kojima piše da nude halal-meso.”

“Ali bosanska ljetna bajka ne usrećuje sve, jer Arapi ostaju duže nego što je to nekima pravo. Četvrtina njih, kako se procjenjuje, kupuje nekretnine. Na obroncima oko Sarajeva i okolnim brdima, gdje su tokom proteklog rata bile utvrde Karadžićevih snaga, nastaju ‘gated communities’ – zatvoreni stambeni kompleksi sa prodavnicama, bazenima i svim drugim propratnim sadržajima. Time, kako se pribojavaju Srbi-pravoslavci i Hrvati -katolici, krhki etničko-vjerski balans dolazi u opasnost. Zapravo je strancima u BiH zabranjeno kupovati nekretnine. Ali je situacija drugačija kada stranci osnivaju firme. Stoga nije samo naglo porastao broj noćenja arapskih turista, već je ekspandirao i broj novoosnovanih firmi”, piše Neue Zürcher Zeitung, prenosi Deutsche Welle.

Related posts